Καθαρές λύσεις, καθαρές απαντήσεις και προβολές στο μέλλον

Κώστας Χλωμούδης 14 Φεβ 2020

Είναι δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποτελεί κεντρικό θεσμό του δικαιϊκού ή δικανικού συστήματος της χώρας μας, δια του οποίου διασφαλίζεται η λειτουργία μας ως κράτος δικαίου.Υπό αυτή την έννοια κάποια στιγμή θα αποφανθεί και θα αποσαφηνίσει “γκρίζες ζώνες”, που το εγχώριο σύστημα δημιουργεί.Το ΣτΕ με πρόσφατη απόφαση του έκρινε συνταγματική την αφαίρεση της "ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης" από αποστολή του Υπουργείου Παιδείας.
Ενδιαφέρουσα απόφαση που προσδιορίζει πλαίσια για την άσκηση πολιτικής της εκτελεστικής εξουσίας.
Τον προηγούμενο όμως Σεπτέμβριο, το ίδιο Σώμα, το ΣτΕ, με άλλη απόφαση του, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών, κρίνοντας ότι στόχος του μαθήματος θα πρέπει να είναι η "ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης".
Με αυτή την απόφαση διαμόρφωσε τις σχετικές εγκυκλίους, προς τους θεσμούς εκπαίδευσης, η υπουργός επί της Παιδείας κα Κεραμέως.
Δεν έχει σημασία η δική μας συμφωνία με την μια ή την άλλη απόφαση (αν και προφανής η θετική αποδοχή της τελευταίας). Αλλά εδώ έχουμε, στην καλύτερη περίπτωση, ένα σχιζοφρενές πλαίσιο να διαχειριστούμε.
Πρόκειται για δύο διαφορετικές αποφάσεις, κατά τη ταπεινή μας γνώμη, αντιφατικές μεταξύ τους, με τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας καλείται να συμμορφωθεί και να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα.
Υποστηρίζουμε πως σε τέτοια λεπτά θέματα, που δημιουργούν διχαστικά και εν πολλοίς αποπροσανατολιστικά διλλήματα στη κοινωνία μας, όπως αυτά που σχετίζονται με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες και όχι για κάθε χρήση, απαντήσεις.
Προφανώς και υποχρέωση της Πολιτικής πρέπει να είναι η αποσαφήνιση των όρων δια μέσω της Συνταγματικής διευθέτησης.
Επιλογή που δυστυχώς δεν προκρίθηκε στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Για να μην εξαρτάται λοιπόν ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης αλλά και η προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών από τους εκάστοτε συσχετισμούς στα εν λόγω όργανα της Δικαιοσύνης, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποτελεί επιλογή υπέρβασης των ελληνικών παθογενειών και στρεβλώσεων.