Στρίβειν διά της εξεταστικής

15 Μαρ 2024

Το 77% των πολιτών πού έχει εκφράσει δημοσκοπικά τη βεβαιότητα ότι στο θέμα του εγκλήματος των Τεμπών επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών δεν μπορεί να έχει πέσει θύμα παραπλανητικών fake news. Οι νεκροί είναι δυστυχώς δεδομένοι, όπως δεδομένες είναι και οι ευθύνες των ανθρώπων που είχαν στα χέρια τους τις ζωές των άλλων αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις τύχες τους. Όσοι προσπαθούν να πείσουν τις οικογένειες των θυμάτων και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι οι ευθύνες αυτές αρχίζουν και τελειώνουν στους ανειδίκευτους, αναξιολόγητους και ασυνείδητους που πατάνε - ή δεν πατάνε - κάποια κουμπιά, είναι αυτοί που επιχειρούν στην ουσία να παραπλανήσουν τους πολίτες.

Η απόφαση της Βουλής για τη σύσταση «εξεταστικής» επιτροπής - και όχι «προανακριτικής» - έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της κυβέρνησης να απαλλάξει από τις ευθύνες τους τα πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή, για την πλειοψηφία της Βουλής, δεν υπήρξε ποτέ θέμα καταλογισμού πολιτικών ευθυνών. Τι νόημα είχαν επομένως οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής; Το μόνο που «επετεύχθει» ήταν να λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα μια μικρογραφία της ολομέλειας όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων αλληλοεκτόξευαν καταγγελίες με κομπάρσους τους μάρτυρες που κατέθεταν - ή δεν κατέθεταν - κατά τη βούληση της πλειοψηφίας. Και φυσικά, ως συνήθως, οι εργασίες κατέληξαν σε ισάριθμα κομματικά πορίσματα που απαξίωσαν οριστικά τη διαδικασία.

Το γεγονός ότι ο - αναβαπτισθείς στη συνέχεια εκλογικά - παραιτηθείς για λόγους ευθιξίας υπουργός αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, ότι ο πρώην - εξ αιτίας της τραγωδίας - περιφερειάρχης επικαλέσθηκε το δικαίωμά του στη σιωπή και ότι ουσιώδεις μάρτυρες που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση βρήκαν την πόρτα της εξεταστικής κλειστή ήρθε να επιβεβαιώσει και τυπικά τους αρχικούς φόβους. Οι δηλώσεις της Ευρωπαίας εισαγγελέως έβαλαν και την ευρωπαϊκή σφραγίδα στην καθολική αντίδραση που ξεσηκώθηκε. Η μη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης λόγω των συνεχών υπουργικών παρατάσεων που έπαιρνε επί δέκα χρόνια η εφαρμογή της σχετικής σύμβασης δεν ήταν «ανθρώπινο λάθος».

Την αλήθεια αυτή φαίνεται να τη συμμερίζεται ουσιαστικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καθώς επιχειρεί στις δηλώσεις του, μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε, να καθησυχάσει τους φόβους ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι θα μείνουν στο απυρόβλητο, λέγοντας ότι «όλοι θα κριθούν στο τέλος από τη δικαιοσύνη». Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, για μια ακόμα φορά, ο θεσμός της «εξεταστικής επιτροπής» αποδείχτηκε μια προσχηματική κοινοβουλευτική διαδικασία που πρυτανεύεται από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες και αντεγκλήσεις. Κι αυτό, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, απέφερε ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της δημοκρατίας σε μια εποχή που οι κάθε λογής υπονομευτές της καιροφυλακτούν…