21η Απριλίου 2024: «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» vs «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»;

Γιάννης Μεϊμάρογλου 21 Απρ 2024

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η «επανάσταση» των συνταγματαρχών ήταν ουσιαστικά ο τελευταίος σπασμός ενός σκληρού μετεμφυλιακού κράτους που έβλεπε να αμφισβητούνται τα εθνικιστικά του κεκτημένα καθώς οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας ύψωναν το ανάστημά τους. Η κατάρρευση της χούντας, 7 χρόνια μετά, με αφορμή τη χουντική προδοσία της Κύπρου αποτέλεσε ταυτόχρονα και μια δικαίωση για την αντίσταση του φοιτητικού κινήματος που με το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» είχε συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία το λαϊκού υπόβαθρου της ανατροπής. Η πτώση της χούντας άνοιξε τον δρόμο για την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας με ελευθερία και ισοτιμία για όλους τους έλληνες πολίτες.

Οι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων φρόντισαν με εμβληματικές ενέργειες -νομιμοποίηση της δράσης του ΚΚΕ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από τον Ανδρέα Παπανδρέου- να εξασφαλίσουν τη μακροβιότερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας για τη χώρα. Η δημοκρατία, εκτός από σταθερή αποδείχτηκε και ανθεκτική. Η εξάρθρωση της τρομοκρατικής 17Ν, με τη σύλληψη και καταδίκη των μελών της, όπως και η απόκρουση, μερικά χρόνια αργότερα, της εισβολής των νεοναζιστών της «Χρυσής Αυγής» στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας με τη φυλάκιση των πρωταγωνιστών της, ήταν γεγονότα ενδεικτικά της δύναμης μιας δημοκρατίας αποφασισμένης να υπερασπίσει τις αρχές και τις αξίες που είχε στερηθεί για πολλά χρόνια.

Δυστυχώς, στο ίδιο διάστημα, η χώρα δεν κατάφερε να απαλλαγεί και από μια σειρά καταστροφικές παθογένειες τις οποίες πλήρωσε πολύ ακριβά στην πορεία της μεταπολίτευσης. Μια σειρά από ακραίους λαϊκιστές πολιτικούς επωφελήθηκαν από τις δύσκολες συγκυρίες που δημιουργήθηκαν για να αναθερμάνουν με τον εθνικιστικό και διχαστικό τους λόγο τα πάθη μιας εποχής που πέρασε οριστικά. Μια τέτοια συγκυρία ήταν η βαθιά οικονομική κρίση που έβαλε σε δοκιμασία τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης όπως την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι ανάμεικτες κομματικά πλατείες των αγανακτισμένων με τις κρεμάλες και τα συνθήματα κατά των δημοκρατικών θεσμών παγίδευσαν την πλειοψηφία της κοινωνίας σε επικίνδυνους και αδιέξοδους δρόμους, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα του αντιευρωπαϊκού δημοψηφίσματος του ‘15.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή: www.athensvoice.gr