Ηροδότου* δημιουργικές ασάφειες.

07 Μαρ 2015

Ο Καμβύσης βασίλεψε στην Περσία από το 529 μέχρι το 522 πχ.

Διαβάζοντας τον Ηρόδοτο μαθαίνουμε ότι ανέλαβε εκστρατεία στα βάθη της Αφρικής, ξαφνικά, από λύσσα και θυμό.

Ο μεγάλος ιστορικός θέλοντας να δώσει στο έργο του διαχρονικό και οικουμενικό χαρακτήρα παρουσίασε κριτικά τα γεγονότα της εκστρατείας του Καμβύση διατηρώντας τις απαραίτητες δημιουργικές ασάφειες που θα παρακολουθήσουμε πιο κάτω:

«…θύμωσε πολύ και αποφάσισε να εκστρατεύσει αμέσως εναντίον των Αιθιόπων, χωρίς να εξασφαλίσει τον ανεφοδιασμό του στρατού και χωρίς να αντιληφθεί ότι επρόκειτο για εκστρατεία στα έσχατα της γης. Σαν μανιακός που έχει χάσει τα μυαλά του προχώρησε εναντίον των Αιθιόπων».

Πρώτη δημιουργική ασάφεια.

«Δεν είχαν ωστόσο ακόμα διανύσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της απόστασης, όταν όλα τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν, ενώ ακολούθως έλειψαν και τα ζώα που τα έτρωγαν οι στρατιώτες».

Δεύτερη δημιουργική ασάφεια.

«Αν ο Καμβύσης μαθαίνοντάς τα αυτά είχε μετανοήσει και υποχωρούσε θα έπραττε σωστά, μετά το αρχικό του λάθος».

Τρίτη δημιουργική ασάφεια.

«Αλλά δεν λογάριασε τίποτε και εξακολούθησε να προχωρεί. Όσο οι στρατιώτες έβρισκαν να παίρνουν κάτι από τη γη, ζούσαν τρώγοντας χόρτα, όταν όμως έφθασαν στην έρημο μερικοί έκαναν κάτι φοβερό. Έριξαν κλήρο και έναν στους δέκα τον έφαγαν».

Τέταρτη δημιουργική ασάφεια.

«Ο Καμβύσης το πληροφορήθηκε, φοβήθηκε μην αλληλοφαγωθούν, εγκατέλειψε την εκστρατεία εναντίον των Αιθιόπων και γύρισε πίσω».

Τελευταία δημιουργική ασάφεια.

Οι ασάφειες στη σχέση της εκστρατείας του Καμβύση με εκστρατείες άλλων  στρατηλατών της σύγχρονης Περσίας ας θεωρηθούν δημιουργικές, από όσους Πέρσες αντιλαμβάνονται την δημιουργικότητα ως κάτι σχετικά σαφές.

Οι ασαφείς συνειρμικοί συσχετισμοί με το ημέτερο βασίλειο δέον όπως αποδοθούν με σαφήνεια στις προθέσεις του συντάκτη του ανωτέρω κειμένου και όχι στον Ηρόδοτο, άλλως, τα αποτελέσματα που ενδεχομένως θα προκαλέσουν αυτοί οι συσχετισμοί, είναι πιθανό ν’ ακυρωθούν από την κυρία Ζωή ως ασαφή, επειδή δεν έλαβε γνώση του ανωτέρω κειμένου η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Αυτά ζούμε!

 ΥΓ. Ενδείξεις ασάφειας διέκρινε ο εισαγγελέας στο video με την επίθεση του Κασιδιάρη στην κυρία Κανέλλη με αποτέλεσμα την πιθανή αθώωσή του.

Κατά συνέπεια το μόνο σαφές κείμενο των ημερών είναι αυτό που απέστειλε ο Γιάνης στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, με τις επτά σαφέστατες και επακριβώς κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις που η ενδεχόμενη απόρριψή τους θα είναι ασαφής ένδειξη της δημιουργικής πορείας της κυβέρνησης προς την σαφή χρεοκοπία.

*Το κείμενο του Ηρόδοτου με πλάγια γράμματα είναι από το βιβλίο «Ταξίδια με τον Ηρόδοτο» του Ryszard Kapuscinski, εκδόσεις Μεταίχμιο και η μετάφραση του αρχαίου κειμένου είναι του Άγγελου Βλάχου, από το βιβλίο Ηροδότου Ιστορίαι (3 τόμοι) εκδόσεις Ωκεανίδα.