Μενέλαος Παλλάντιος (1914-2012)

dimart 30 Ιαν 2015

Μην ανησυχείτε, η τέχνη βαδίζει εκεί που θα την οδηγήσει η μέλλουσα μεγαλοφυΐα

O Mενέλαος Παλλάντιος —που γεννήθηκε στον Πειραιά, σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου του 1914— υπήρξε από τους σπουδαιότερους σύγχρονους έλληνες συνθέτες, ακαδημαϊκός (από το 1969) το έργο του οποίου τιμήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών από το 1996, μαθητής του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και του Δημήτρη Μητρόπουλου, και δάσκαλος του Μάνου Χατζιδάκι — κι ωστόσο παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό, αγνοημένος κατά κανόνα από τις εσχάτως δημοφιλείς επετειακές αναφορές.

Σπούδασε πιάνο και ανώτερα Θεωρητικά στην Αθήνα και τη Ρώμη. Αρχικά, σπούδασε στο Ωδείο Πειραιώς και στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Αφότου ολοκλήρωσε ακολούθως τις μουσικές σπουδές του στη Ρώμη —εκεί γνώρισε την πιανίστρια Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα, που θα γινόταν έπειτα από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες των συνθέσεών του—, επέστρεψε στον Πειραιά και το 1933 ανέλαβε καθηγητής του Ωδείου Πειραιώς (του οποίου έγινε υποδιευθυντής το 1947)• τρία χρόνια αργότερα, το 1936, άρχισε να διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών (του οποίου υπήρξε διευθυντής επί 24 χρόνια, 1962-1986, ακολούθως πρόεδρος του ΔΣ (1986-2006) και επίτιμος πρόεδρος μέχρι το θάνατό του, 9 Αυγούστου του 2012). Από το 1959 διηύθυνε τη Χορωδία Αθηνών. Την περίοδο 1964-1967 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την περίοδο 1974-1976 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου, καθώς και αρχιμουσικός του Εθνικού Θεάτρου. Το 1973 ίδρυσε την Ελληνική Μορφωτική Εταιρεία.

Ο Μενέλαος Παλλάντιος ασχολήθηκε με πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Έγραψε συμφωνικά έργα για πιάνο σόλο, κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, μουσική δωματίου, τραγούδια, μουσική μπαλλέτου, συνέθεσε τη μουσική υπόκρουση σε οκτώ αρχαίες τραγωδίες, έγραψε τη μουσική για ελληνικές και αμερικανικές κινηματογρφικές ταινίες κ.λπ. κ.λπ. Το έργο του, στο μεγαλύτερο μέρος του, παραμένει μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητο. Κυκλοφορούν, ωστόσο, βιβλία στα οποία έχει καταγράψει τις αναμνήσεις του.

Διαβάστε την συνέχεια στο dim/art