Στο έκτακτο συνέδριό του που ξεκίνησε, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ενώπιον αποφάσεων που λόγω της συγκυρίας, δεν αφορούν μόνο το ίδιο. H Ελλάδα βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης, που κατέρρευσε και ο μύθος της πολιτικής διαπραγμάτευσης, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, μπροστά σε μεγάλες περιπέτειες, ακόμη και στο ενδεχόμενο να εξέλθει από την Ευρωζώνη, με βάση τουλάχιστον τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Και όμως το μέλλον της χώρας μας , παρά τα λεγόμενα από τα στελέχη της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους, είναι ταυτισμένο με την Ευρώπη. Και αυτή η αδιαμφισβήτητη γεωστρατηγική πραγματικότητα , δεν επιτρέπεται να τεθεί σε κίνδυνο, από μια Κυβέρνηση του 36%, που κυβερνά με το μπόνους των 50 εδρών και την στήριξη των εθνολαϊκιστών των ΑΝΕΛ.
Και για να αποτραπεί η καταστροφική εξάπλωση του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα μας, που προωθούν αρκετά κόμματα με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ (ευρωπαίοι τοκογλύφοι, οικονομικοί δολοφόνοι, εκβιαστές κλπ) , χρειαζόμαστε κόμματα συνδεδεμένα με τα Ευρωπαϊκά , ώστε μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή δράση μας να αναζητούνται οι ευρωπαϊκές πολιτικές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ενταγμένο στην ομάδα των Σοσιαλιστικών κομμάτων. Είναι βέβαια γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν περνάει στις μέρες μας τις καλύτερες στιγμές της. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός , οι νέες οικονομίες της Ασίας (Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Ινδία κλπ), με χαμηλές αμοιβές εργασίας, ανάγκασαν την Ε.Ε. να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, στην μείωση των αμοιβών , την αύξηση των ανισοτήτων. Οι σοσιαλδημοκράτες συχνά παρακολουθούν αμήχανοι τις συντηρητικές πολιτικές , χωρίς να προτείνουν εναλλακτικές πολιτικές εναντίον της ύφεσης.
Ευτυχώς όμως που υπάρχουν λύσεις και μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά κυρίως μέσα από τις ευρωπαϊκές περιφερειακές και τομεακές πολιτικές και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της ζήτησης, μέσω των μεγάλων επενδύσεων στα διευρωπαϊκά δίκτυα, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες και αλλού, που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από ένα μεγάλο υπερεθνικό οικονομικό και πολιτικό οργανισμό, όπως είναι η ΕΕ, αρκεί βέβαια να επικρατήσουν οι προοδευτικές και αναπτυξιακές δυνάμεις της Ευρώπης. Και φυσικά ούτε λόγος για μοναχική πορεία εκτός ευρώ, όπως προτείνουν ορισμένοι ανόητοι, που θα μετέτρεπε την χώρα μας σε «καλαμιά στον κάμπο των ανεμοστρόβιλων».
Θεωρώ ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό που δεν μπορεί να το καλύψουν τα άλλα μικρά κόμματα που κινούνται μεταξύ του κεντροδεξιού φιλελευθερισμού και του αριστερού κρατισμού του ΣΥΡΙΖΑ.. Με άλλα λόγια στην Ελλάδα δεν υπάρχει ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικά κόμμα και πρέπει αυτό να ιδρυθεί άμεσα.
Οι επιδόσεις της Ελιάς και του ΠαΣοΚ-Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές, κατέστησαν φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ, με τη σημερινή του μορφή, δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνο του το νέο πολιτικό σχηματισμό που θα εκφράσει τις ελπίδες και τα οράματα της ελληνικής κοινωνίας που είναι , ευτυχώς ακόμη ,φιλοευρωπαϊκή.
Μπορεί όμως στελέχη του και ιδέες του , μαζί με στελέχη και ιδέες άλλων κεντρώων και κεντροαριστερών κομμάτων και κινήσεων , να αποτελέσουν τον κορμό του νέου και μεγάλου ευρωπαϊκού κεντροαριστερού σχηματισμού και στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν άφθαρτα αλλά ικανά παλιά και νέα στελέχη , προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της διανόησης και των επιχειρήσεων, από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα..
Είμαι ο τελευταίος που θα απεμπολήσω το κόμμα που με ενηλικίωσε πολιτικά και με τίμησε με την συμμετοχή μου επί 13 χρόνια στην Κ.Ε., στην εποχή των μεγάλων αλλαγών που επέφερε στην ελληνική κοινωνία, με τα λάθη του και τις στρεβλώσεις του. Οι λογικές όμως της διατήρησης ενός φορέα που θα λειτουργεί περιθωριακά μόνο με αναφορές σε ένα ένδοξο πολιτικό παρελθόν ή αναμένοντας τη δικαίωση της υπεύθυνης στάσης του Βαγγέλη Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της κρίσης, δεν με εκφράζουν και ούτε αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στην εποχή μας.
Δυστυχώς η αποτυχία της ελπιδοφόρου πρωτοβουλίας των 58 , λόγω ατολμίας και απειρίας, αλλά και με ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στέρησε τον τόπο από μια μοναδική ευκαιρία να καλυφθεί επαρκώς ο χώρος της κεντροαριστεράς, κάτι που το έπραξε ανεπαρκώς ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι, στη συνέχεια. Ας μην επαναλάβουμε τους αρχηγισμούς και τους ηγεμονισμούς που μόνο σαν καρικατούρα μπορούν πια να παρουσιάζονται στον ελληνικό λαό, που ποσώς ενδιαφέρεται ποιος θα ηγηθεί ενός κόμματος του 3%.
« Ένας κύκλος έκλεισε, ένας νέος πρέπει να ανοίξει αμέσως, δίνοντας συνέχεια στην πολύχρονη ιστορία του και στην πολύτιμη συνεισφορά του. Όσοι συμμετέχουν στο Συνέδριο έχουν ιστορική ευθύνη να χαράξουν τον οδικό χάρτη για την αναγέννηση μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή είναι η προοπτική στην οποία καλείται το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει», αναφέρει η ανακοίνωση των 38 προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς .
Και όπως έγραψε πρόσφατα ο Κώστας Σημίτης «τους πολίτες ενδιαφέρει αν το κόμμα είναι σε θέση να συσπειρώσει το σύνολο της Κεντροαριστεράς και να αποκτήσει τη δυνατότητα ανατροπής του διαμορφούμενου νέου διπολισμού. Σ” αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει το συνέδριο, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα όλων εκείνων που απαρνούνται την εθνικιστική συντηρητική Δεξιά, την εθνικολαϊκιστική Αριστερά και τις συντεχνιακές και πελατειακές νοοτροπίες των κατεστημένων συμφερόντων».