Το «ταμπού» της επιστολικής ψήφου

Μιχάλης Κυριακίδης 22 Ιουλ 2023

Στην Ισπανία, οι πρόωρες εκλογές πραγματοποιούνται  αύριο Κυριακή εν μέσω καύσωνα και πολλες χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν ήδη με επιστολική ψήφο για να αποφύγουν την ταλαιπωρία ή για να μην διακόψουν τις διακοπές τους. Φανταστείτε, στη χώρα μας εάν είμασταν υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες τι θα συνέβαινε. Ήδη, η πολύ χαμηλή συμμετοχή στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ( 53,74%)  θα έπεφτε ακόμη πιο χαμηλά, κάτω από το 50%.

 Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, γνωστό και ως νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων, ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και αναμένεται η τελική του διατύπωση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Ομως, το νομοσχέδιο αυτό δεν ασχολείται με το θέμα της επιστολικής ψήφου. Το μόνιμο επιχείρημα από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ότι υπάρχουν «τεχνικά προβλήματα». Μόνο το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως ζητά και ενδεχομένως θα καταθέσει  και σχετική τροπολογία για την επιστολική ψήφο, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο εμμέσως και η κυβέρνηση...

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα, αγκυλωμένη σε παλιές νοοτροπίες και ιδεοληψίες αρνείται να λύσει ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στη λειτουργία της Δημοκρατίας, επικαλούμενη διάφορες αστείες δικαιολογίες. Διότι είναι όχι απλώς αστεία, αλλά και εμπαιγμός των πολιτών η δικαιολογία περί «τεχνικών προβλημάτων», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπη και όχι μόνον, το  έλυσαν εδώ και δεκαετίες. Ακόμη και χώρες που είναι πολύ πιό νεώτερες δημοκρατίες απ΄ότι η δική μας.

Ομογενείς από τις ΗΠΑ με επιστολή που έστειλαν στη Βουλή των Ελλήνων ζητούν να ακολουθήσει η χώρα το παράδειγμα πολλών άλλων κρατών, υιοθετώντας το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο και προωθώντας παράλληλα την κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στο δικαίωμα της ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Το θέμα της επιστολικής ψήφου δεν αφορά μόνον τους Ελληνες πολίτες που ζούν στο Εξωτερικό, αλλά και όσους ζουν στην Ελλάδα και εργάζονται ή βρίσκονται μακριά από το εκλογικό τους τμήμα την ημέρα των εκλογών. Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με την εκκαθάριση- επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων θα συμβάλει στην πολύ υψηλότερη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές αναμετρήσεις.

¨Ηδη στην Εσθονία, μία από τις νεώτερες δημοκρατίες της Ευρώπης ισχύει η ηλεκτρονική ψήφος... αλλά ας μην μιλήσουμε γι αυτό...

Προσωπική εμπειρία. Έχω και σουηδική υπηκοότητα και ψηφίζω με επιστολική ψήφο από την δεκαετία του ΄70. Η διαδικασία είναι απλούστατη και δεν υπάρχει κανένα «τεχνικό πρόβλημα». Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση φτάνει στην διεύθυνσή μου στην Ελλάδα ένας φάκελος από την αρμόδια σουηδική υπηρεσία με όλα τα στοιχεία μου.Τοποθετώ σε έναν μικρότερο φάκελο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμώ και αφου τον σφραγίσω τον τοποθετώ μαζί με το έντυπο με τα στοιχεία μου σε τρίτο φάκελο όπου υπάρχει η διεύθυνση της αρμόδιας Εφορευτικής Επιτροπής και το ταχυδρομώ. Εξασφαλίζεται τόσο το απόρρητο της ψήφου μου, όσο και το ενδεχόμενο της διπλοψηφίας. Η Εφορευτική Επιτροπή, σημειώνει στους εκλογικούς καταλόγους ότι ψήφισα και ρίχνει τον κλειστο φάκελο με την ψήφο μου στην κάλπη.

Έτσι απλά λύνονται τα «τεχνικά προβλήματα» της επιστολικής ψήφου, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και συνειδητοποιήσει το πολιτικό μας σύστημα, ιδιαίτερα στα αριστερά, ότι έχει περάσει εδώ και δεκαετίες η εποχή των εκλογών «βίας και νοθείας» και ήδη βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή....

Ας ελπίσουμε, ότι στην Ολομέλεια, κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα θα τολμήσουν να επιλύσουν αυτό το «ταμπού» που μπλοκάρει την σωστή λειτουργία της δημοκρατίας μας....Δεν αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που με διάφορα προσχήματα ούτε την προηγούμενη φορά ούτε τώρα πρόκεται να ψηφίσουν αυτές τις ρυθμίσεις, εγκλωβισμένα από το σύνδρομο των εκλογών «βίας και νοθείας»

ΦΩΤΟ: Ο φάκελος για την επιστολική ψήφο στη Σουηδία