Είναι εφικτή άλλη κυβέρνηση από την ίδια Βουλή;

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 01 Απρ 2016

Η προχθεσινή συζήτηση ήταν ένα από τις δεκάδες μαθήματα, που μας έχει δώσει ο κ. Τσίπρας, αποδεικνύοντας την έλλειψη σεβασμού, που τον χαρακτηρίζει, στο διαχωρισμό των εξουσιών και στην πίστη του στη συγκέντρωση όλων των εξουσιών, δηλαδή νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής, στο ιερατείο του Μαξίμου.

Όμως, θα περίμενα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάξει στην ομιλία του το συμφέρον της χώρας, δηλαδή την ανάδειξη νέας κυβέρνησης από την σημερινή Βουλή. Αυτό, φυσικά, έχει ως προϋπόθεση την εξ ουρανού επιφοίτηση του κ. Τσίπρα να αντιληφθεί και ο ίδιος ότι αδυνατεί να κυβερνήσει, ότι είναι ανίκανος, τόσο αυτός όσο και οι πλείστοι των υπουργών του, να φέρουν εις πέρας το δυσβάστακτο φορτίο των μεταρρυθμίσεων και της εξόδου της χώρας από τον βούρκο, στον οποίο την έχει οδηγήσει. Να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι μόνο μία κυβέρνηση με ικανούς, έμπειρους, άξιους και διεθνώς αξιόπιστους πολιτικούς και τεχνοκράτες, με επικεφαλής έναν έμπειρο, γνώστη του διεθνούς περιβάλλοντος, με καλλιέργεια και μόρφωση πολιτικό, μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο, στον οποίο μας έχουν οδηγήσει οι ιδεοληπτικοί και ανίκανοι, που σήμερα συγκροτούν την κυβέρνησή του. Να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι πρέπει να παραμερίσει και να στηρίξει από κοινού με τις δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού τόξου μία κυβέρνηση με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Ας το πράξει, έστω και για την πολιτική του επιβίωση.

Η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές. Είναι αυτό εφικτό όμως; Μπορεί ο κ. Τσίπρας και η παρέα του να το αντιληφθούν και να παραμερίσουν; Πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Μόνον ένα θαύμα περιμένω, αφού και εκλογές να γίνουν αύριο θεωρώ αδύνατο να αλλάξουμε εμείς οι πολίτες από τη μία μέρα στην άλλη και να αντιληφθούμε ότι μόνον γενναίες μεταρρυθμίσεις μπορούν να φέρουν την αλλαγή. Μόνον απαλλαγή του Κράτους από τον κομματισμό, σεβασμός του διαχωρισμού των τριών εξουσιών, επαναφορά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, εξυγίανση των κομμάτων, άμεση αλλαγή του Συντάγματος, επιβράβευση της αριστείας μπορούν να δώσουν την ελπίδα στους πολίτες και προοπτική στη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα, που ο κ. Τσίπρας και το ιερατείο του Μαξίμου δεν μπορούν να μας προσφέρουν.

Είτε, όμως, οδεύσουμε σε νέες εθνικές εκλογές είτε όχι, είτε δηλαδή αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είτε αντιληφθεί την ανικανότητά του να κυβερνήσει και ζητήσει τη συνδρομή των δυνάμεων του φιλοευρωπαϊκού τόξου για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης με άλλον επικεφαλής, αναγκαίες προϋποθέσεις είναι: (1) Η εξυγίανση και μεταμόρφωση της ΝΔ σε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, όπως θέλω να πιστεύω και έχει διακηρύξει ότι επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και (2) η άμεση συγκρότηση ενός ενιαίου και ισχυρού κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας και του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Δεν αρκεί να πραγματοποιήσει το άλμα μόνον ο κ. Τσίπρας και να συνεχίσει την εργώδη προσπάθεια ο κ. Μητσοτάκης. Το άλμα οφείλουν να πραγματοποιήσουν και οι ηγέτες των κομμάτων του Κέντρου καθώς και οι προσωπικότητες, που σήμερα βρίσκονται εκτός αυτών. Άμεση πρόσκληση πρέπει να απευθύνουν  η Φ. Γεννηματά και ο Σ. Θεοδωράκης προς τους Τ. Γιαννίτση, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη, Γ. Ραγκούση, Ν. Χριστοδουλάκη, Γ. Καμίνη, Γ. Μπουτάρη και αρκετές ακόμη προσωπικότητες να συναπαρτίσουν την Επιτροπή Ανασύνταξης του χώρου και να τον οδηγήσουν σε ένα ιδρυτικό συνέδριο.

Δεν δίνω πολλές πιθανότητες στην πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου στο σύνολό του. Όμως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και το ανέφικτο πρέπει να γίνει εφικτό για τη σωτηρία της χώρας. Στην αντίθετη περίπτωση, χαιρέτα την Ελλάδα, που χάνεται.