Επιτελικά λάθη και αγχωμένη αντιπολίτευση

Μιχάλης Κυριακίδης 18 Φεβ 2021

Σε μια χώρα όπου οι υποδομές από την γέννησή τους έχουν τεράστια προβλήματα  και χτίστηκαν με προχειρότητα και χωρίς μακροπρόθεσμα σχέδια, στην πολιτική είναι πολύ εύκολο να κάνεις αντιπολίτευση και εξαιρετικά δύσκολο να τα χειριστείς όταν είσαι κυβέρνηση.

 

Έτσι- όπως υπενθυμίζει ο Κώστας Χλωμούδης με ανάρτησή του στο Facebook , η ΝΔ κατακεραύνωνε  την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, διότι λόγω της κακοκαιρίας έκλεισε η εθνική οδός και προκάλεσε τεράστια ταλαιπωρία στους ανθρώπους που έτυχε να βρίσκονται καθ οδόν. Έγραφε συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της στις 23/12/2017: «Μια προαναγγελθείσα κακοκαιρία - και μάλιστα όχι τόσο έντονη - αποδείχθηκε αρκετή για να αναδειχθεί και πάλι η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Τα ερωτήματα είναι αυτονόητα:

Ποιος φταίει που μια προαναγγελθείσα χιονόπτωση έγινε αιτία να κλείσει ο βασικότερος δρόμος της χώρας που συνδέει τη βόρεια και τη νότια Ελλάδα;

Γιατί η Κυβέρνηση ολιγώρησε και πάλι να αντιμετωπίσει μια συνηθισμένη κακοκαιρία;

Η απάντηση είναι μία λέξη. Ανικανότητα»....

 

Και να που τα πράγματα ήρθαν έτσι  που σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ με τα ίδια περίπου λόγια, λοιδορώντας  την έννοια του «επιτελικού κράτους». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας  κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκλεισε από μόνη της την εθνική οδό, και δεν άφησε να την κλείσει καμιά νταλίκα, όπως έγινε επί ημερών του, και να μείνουν εγκλωβισμένοι πολλοί οδηγοί επί οκτώ ώρες μέσα στο κρύο.

 

Έτσι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα είναι μοιραίο όταν είσαι κυβέρνηση να εύχεσαι ή και να προσεύχεσαι να μη συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα, διότι όσο «επιτελικό κράτος» και αν είσαι  δεν αρκεί…

 

Ας δούμε όμως τι σημαίνει «επιτελικό κράτος». Και επειδή δεν είμαι ειδικός επί των θεμάτων, ξεσηκώνω από το Facebook , τι λέει ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης:

«Όλες αυτές οι συσκέψεις των (συν)αρμοδίων παραγόντων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του σφοδρού, όντως, κύματος κακοκαιρίας, έπρεπε να γίνουν αρκετές μέρες πριν, με την παρουσία και συμμετοχή όλων αυτών που υπήρχε ενδεχόμενο να εμπλακούν. ….

Στην Ελλάδα των πολλών συναρμοδίων και των συναρμοδιοτήτων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος συντονισμού παρά μόνο από την κοινή παρουσία όλων των υπευθύνων σε μία ομάδα η οποία εκτιμά την κατάσταση και κατανέμει ευθύνες για δράση, έτσι ώστε όλοι να είναι στις θέσεις τους (συνεργεία, οχήματα, υλικά κλπ), πριν ξεσπάσει το φαινόμενο. Και τότε όλοι κινούνται με βάση το προϋπάρξαν σχέδιο (Κρατικές Υπηρεσίες, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμοι, Οργανισμοί, Ιδιωτικά συνεργεία κλπ) και δεν ψάχνονται να συντονιστούν την τελευταία στιγμή.

Ο συντονισμός αυτός υποστηρίζεται και από ένα ενιαίο κέντρο πληροφόρησης για τους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς πρέπει να συμπεριφερθούν και, ενδεχομένως, να βοηθήσουν».

 

Θα πρόσθετα  πως σε ένα επιτελικό κράτος, δεν χρειάζεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός ή υπουργός να βάζει ένα κράνος και να κάνει πως  καθοδηγεί τους έμπειρους επαγγελματίες που ξέρουν πολύ καλύτερα τι και πώς πρέπει να το κάνουν, κοροϊδεύοντας τους πολίτες….

Αντιθέτως, θα πρέπει να δημιουργήσει εκείνες τις δομές του κράτους  και ένα συντονιστικό κέντρο που θα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση και πώς θα το κάνει.

 

Επίσης, ένα επιτελικό κράτος φροντίζει,  γνωρίζοντας μάλιστα τώρα πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι  συχνά, να θωρακίσει τις υποδομές, ώστε να δημιουργούνται λιγότερα προβλήματα και πιο αντιμετωπίσιμα.

 

Ας το πούμε αλλιώς: Επιτελικό κράτος δεν γεννιέσαι! Γίνεσαι!


Θα πρέπει ωστόσο, να λάβουμε υπόψη μας και μια άλλη παράμετρο. Το να απαιτούμε από το κρατικό μηχανισμό μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, να είναι επαρκής για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών, ναυαγίων  ή σεισμών, είναι απόλυτα κατανοητό και δικαιολογημένο. Το να ζητούμε, όμως να είναι επαρκής με πλήθος εκχιονιστικών και άλλων συναφών μηχανημάτων να αντιμετωπίσει μια χιονοθύελλα που συμβαίνει μία φορά στα 10-15 χρόνια, είναι υπερβολικό...  Θα πρέπει να βρούμε το μέτρο. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην  Σκανδιναβία...

 

Ετσι η αντιπολίτευση θα  πρέπει να αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά με περισσότερη ψυχραιμία και να αποφεύγει τους λαϊκισμούς.  Η λογική να περιμένει στη γωνία και να πανηγυρίζει χαιρέκακα για  κάθε λάθος ή την αντικειμενική αδυναμία να αντιμετωπισθούν προβλήματα που προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα, δείχνει ανευθυνότητα και προσβάλλει τους πολίτες.

Το άγχος της -ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης-  να κερδίσει  ψήφους  μεγαλοποιώντας ή διαστρεβλώνοντας γεγονότα, την οδηγεί  σε ακραίους λαϊκισμούς και γελοιότητες…  Χαρακτηριστικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που προβάλει ως μέγα ολίσθημα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Κολωνάκι μέσα στα χιόνια με δύο δημοσιογράφους και πήραν καφέ με τη μέθοδο του take away!

 

Εξάλλου, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, τέτοιου είδους  υπερβολές δεν φέρνουν ψήφους…. Αλλά ακόμη και εάν έφερναν, θα ήταν καταδικαστέες…