Κοινή πρόταση για Πρόεδρο και κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Βασίλης Δεληγκάρης 19 Ιουν 2014

Είναι βέβαιο πλέον πως αυτοί οι άνθρωποι, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, δεν έχουν καμία επαφή με την σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα! Όχι πως ποτέ, εξ’ αρχής, είχαν αλλά μετά από τα τέσσερα χρόνια που είναι πλέον εδώ και ενώ στο μεταξύ έχουν επιβάλει ένα πρωτοφανές σε σκληρότητα, εντελώς λανθασμένο δημοσιονομικό πρόγραμμα, όπως σχεδόν το σύνολο των διεθνών αναλυτών έχει επισημάνει και οι ίδιοι αρκετές φορές έχουν παραδεχθεί, θα είχαν αντιληφθεί τα προβλήματα και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που έχει συντελεσθεί σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα περίμενε κανείς λοιπόν πως θα προσάρμοζαν κάπως τις απαιτήσεις τους στα σημερινά δεδομένα! Αντιθέτως, εκτός των άλλων δεν δείχνουν να παίρνουν καθόλου υπόψη τους, ούτε τις δημοσιονομικές επιτυχίες που με τεράστιο κόστος επιτεύχθηκαν, παρά τις δυσμενείς προβλέψεις τους, ούτε το γεγονός ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα υπήρξαν τα τελευταία χρόνια τερατογενέσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα της οργής και της αγανάκτησης για την σφοδρότητα και την άδική κατανομή των βαρών και της ασύστολης πολιτικής εκμετάλλευσης της κατάστασης από «πλανόδιους» λαϊκιστές που γίνανε ξαφνικά «νοικοκύρηδες» κι «αφέντες»…Ούτε όμως και με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν «να ιδρώνει τ’ αυτί τους»! Η εμμονή και επιμονή τους, αν δεν υπάρξει διόρθωση στην σκληρή στάση τους και αποτελεσματική διαπραγμάτευση εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση το φιλελεύθερο, δημοκρατικό, πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα

Για του λόγου το αληθές, προχθές ανώτερος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είπε πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και ως εκ τούτου τα χρήματα του επόμενου μέρους της δόσης δεν θα εκταμιευθούν. Εξήγησε επιπλέον, ότι χωρίς την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων δεν υπάρχει λόγος να γίνει και οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Αναφερόμενος δε στις φήμες για δημοσιονομική χαλάρωση στη Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου και τι δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δήλωσε: «0ι δύο πλευρές έχουν υπογράψει με πράξεις και με λόγια ένα κείμενο, το κείμενο του μνημονίου. Αν θέλουμε να έχουμε μια επιτυχή σχέση πρέπει να τηρούμε το κείμενο»! Είχε προηγηθεί η έκθεση του ΔΝΤ με ανακριβείς αναφορές και δυσμενείς προβλέψεις για την ανάγκη νέας χρηματοδότησης, με συνακόλουθα βέβαια νέα μέτρα και μνημόνια.

Τούτων δοθέντων τι πρέπει εμείς να κάνουμε;… Μα αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει από την αρχή και δυστυχώς δεν έγινε. Εθνική ενότητα και διαπραγμάτευση στη βάση ενός δικού μας εθνικού σχεδίου σωτηρίας και ανασυγκρότησης. Και αν για πριν από τέσσερα χρόνια ο ιστορικός του μέλλοντος αναγνωρίσει κάποια ελαφρυντικά, όπως ο αιφνιδιασμός του πολιτικού συστήματος, η άγνοια και η μη έγκαιρη συνηδειτοποίηση του μεγέθους του προβλήματος, όπως και οι αυταπάτες πως θα μπορούσε κάποια πολιτική παράταξη μόνη της να διαχειριστεί την κρίση ενώ όλα τα άλλα κόμματα θα την πετροβολούν, για σήμερα πλέον δεν θα υπάρξει κανένα ελαφρυντικό.

Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία αντί για μια διαδικασία διχαστική που θα οξύνει περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε πρόωρες εκλογές και σε αποπροσανατολισμό από τον βασικό στόχο, δηλαδή την οριστική σωτηρία και απαλλαγή από τα μνημόνια και τους δανειστές, να αποτελέσει μια ιστορική καμπή για εθνική συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ όλων των δημοκρατικών κομμάτων. Με κοινή πρόταση για Πρόεδρο και για μια νέα κυβέρνηση, εθνικής ενότητας αυτή τη φορά, γύρω από κάποιους βασικούς εθνικούς στόχους διαπραγμάτευσης και ανασυγκρότησης της χώρας.