Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, με επίκεντρο τα κρίσιμα γεωπολιτικά και ευρωπαϊκά ζητήματα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά επικεντρώθηκε στην οικονομική συνεργασία, τις επενδύσεις, την αμυντική πολιτική, αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή και διεθνή ατζέντα: ανταγωνιστικότητα, διατλαντικές σχέσεις, Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Μεταναστευτικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο κάθε απόφασης που αφορά την Ουκρανία, στέλνοντας μήνυμα συνοχής αλλά και ενίσχυσης του ευρωπαϊκού προφίλ στη διεθνή σκηνή.
Τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας «μετά την κρίση και κυρίως από το 2019 και έπειτα εξέφρασε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και έκανε λόγο για «εντυπωσιακά» επιτεύγματα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Aφού κατ’ αρχήν συνεχάρη τον κ. Μερτς στα γερμανικά ο Πρωθυπουργός, στη συνέχεια ανέφερε:
«Δοκιμάστηκαν οι σχέσεις της χώρας μας με τη Γερμανία αλλά πλέον έχουν ωριμάσει και η συνεργασία είναι πολύ στενή. Η Ευρώπη αισθάνεται ανακούφιση που η Γερμανία έχει ισχυρή κυβέρνηση και με τις κοινές προκλήσεις Αθήνα και Βερολίνο έρχονται πιο κοντά. Ο καγκελάριος γνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την οικονομία. Η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα μεγάλα πλεονάσματα, τη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους και επιτέλους ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα που θα γίνει εφαλτήριο για επενδύσεις», είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Οι γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο στην πατρίδα μου και σε αυτήν την επίσκεψη το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».
Για το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Γερμανός καγκελάριος αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι για μια χώρα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. «Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι απαραίτητη η πιο στενή σύμπραξη Αθήνας – Βερολίνου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης. Σε αυτήν την νέα γεωπολιτική πραγματικότητα η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν στην εκεχειρία 30 ημερών για την Ουκρανία.
Η Γερμανία υπό τον καγκελάριο Μερτς πήρε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι όποιοι συνομιλητές πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.
«Απαραίτητη και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια την πορεία των διατλαντικών σχέσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την Ελλάδα υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης και διευκρίνισε: «Ζητήσαμε πρόσθετη ευελιξία ως προς τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς είναι ευρωπαϊκή αναγκαιότητα Να είστε πεπεισμένοι, και για εμένα αποτελεί πολιτική δέσμευση ότι η χώρα μου δεν θα περάσει κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015. Θεμέλιο είναι πλέον η δημοσιονομική σταθερότητα».