Το νέο δίπολο: Πρόοδος - οπισθοδρόμηση (ΙΙ)

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 17 Ιαν 2022

Τί χαρακτηρίζεται ως προοδευτικό και τί ως οπισθοδρομικό; Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως σήμερα χαρακτηρίζεται – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - ως οπισθοδρομική και όχι προοδευτική. Αντιθέτως, οι αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης, που βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζονται ως προοδευτικές. Τέτοια είναι η ευρεία εφαρμογή του gov.gr (8,8 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2018, 566 εκατ. το 2021), που διευκολύνει καθημερινά εκατομμύρια πολιτών, η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η αύξηση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία από 557 σε 1.360 και η πρόσληψη 12.000 ατόμων στο ΕΣΥ, η αξιοκρατική πρόσληψη 16.000 μονίμων εκπαιδευτικών, η έναρξη εφαρμογής της πράσινης ανάπτυξης και η δραστική μείωση της χρήσης του λιγνίτη, η μείωση των φόρων για την ανακούφιση των πολιτών, η διάθεση 43 δις ευρώ για την συντήρηση της κοινωνίας στον καιρό της πανδημίας, η καθιέρωση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική σύνταξη, η προστασία του εισοδήματος εν καιρώ ραγδαίας αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, ο σεβασμός των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης, η εφαρμογή της αξιολόγησης στην Εκπαίδευση, η επανίδρυση των Πρότυπων Σχολείων, η ενίσχυση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ενισχύθηκαν το 2009-2011, καταργήθηκαν το 2016 από μία οπισθοδρομική κυβέρνηση), η καθιέρωση της ΕΒΕ για την αξιοκρατική είσοδο φοιτητών στα πανεπιστήμια.


Πού θα οδηγήσει το νέο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ο νέος αρχηγός του; Διότι μέχρι την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη, το κόμμα αυτό είχε καταψηφίσει κάθε προοδευτικό μέτρο, που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση (κατάργηση του άβατου των Πανεπιστημίων, επανίδρυση των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων, καθιέρωση της αξιολόγησης σχολικών μονάδων, αξιοκρατική είσοδος στα Πανεπιστήμια με την εφαρμογή γης ΕΒΕ, καθιέρωση της ΟΠΠ κ.λπ.). Τώρα, οφείλει να επιλέξει. Επιπλέον, αμέσως μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός τον προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να έχουν μια συνάντηση γνωριμίας, και το επανέλαβε το απόγευμα της ψήφισης του Προϋπολογισμού, όταν τον συνάντησε στους διαδρόμους της Βουλής. Η πρόσκληση έμεινε αναπάντητη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ναι μεν επιθυμεί να αναπτύξει μία αυτόνομη πολιτική για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όμως, θα πρέπει να επιλέξει έναν από τους δύο δρόμους. Είτε αυτόν της οποσθοδρόμησης, που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτόν της προόδου. Έστω και με πολλές διαφοροποιήσεις από αυτόν που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αρκεί οι προτάσεις του να είναι τεκμηριωμένες. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Αυτό και μόνον αυτό θα του εξασφαλίσει την παγίωση ενός διψήφιου ποσοστού στις δημοσκοπήσεις και τη δεύτερη θέση σε δημοφιλία. Οι δημοσκοπήσεις είναι αισιόδοξες, αλλά δείχνουν απλά και μόνο τις προσδοκίες των πολιτών.