Απάντηση σε ένα σχόλιο

Κίμων Χατζημπίρος 15 Αυγ 2021

Θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω το εκτενές σχόλιο μιας αναγνώστριας (καθηγήτρια φιλόλογος),στο άρθρο μου με τίτλο «Εντυπώσεις και μετρήσεις», καθώς και την απάντησή μου:


Το άρθρο του κυρίου Χατζημπίρου, παρόλο που συντάσσεται από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, προκαλεί τη νοημοσύνη μου και την αγανάχτησή μου. Και εξηγούμαι:   

1. Στο κείμενο καταγράφεται το τραγικό γεγονός ότι τα τελευταία 40 χρόνια καίγονται τα δάση μας. Έτσι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη, θα διαιωνίζεται, πρέπει να διαιωνίζεται, γιατί αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο!

2. Τα 1000 τ. χλμ είναι η ελάχιστη τιμή των καμένων εκτάσεων των τελευταίων ετών. Αφού φέτος δύσκολα θα ξεπεράσουμε τα 1000 τ. χλμ, θα πρέπει να πανηγυρίζουμε κιόλας!

3. «Ευτυχώς, τις περισσότερες χρονιές, όπως και φέτος, οι ανθρώπινες απώλειες είναι περιορισμένες.» Ασφαλώς, κατοίκους δεν θρηνήσαμε. Τι αξία έχει, όμως, μια ζωή πάνω στα αποκαΐδια; Οι άνθρωποι που έμειναν πίσω είναι ζωντανοί – νεκροί. Καταστράφηκε η ζωή τους. Βιοπορίζονταν από το δάσος.

4. «Η καταπολέμηση βελτιώνεται, με καλή οργάνωση του αποτελεσματικού κεντρικού φορέα, περισσότερα πυροσβεστικά μέσα και επιμελή μέριμνα για την διάσωση των ανθρώπων.»: Σοβαρά; Αφού χρόνο με τον χρόνο μειώνονται οι δαπάνες για τη δασοπροστασία! Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μιχαήλ, απόστρατο ανθυπυραγό, οι δαπάνες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών έχουν μειωθεί κατά 97%!

5. «Επειδή όμως οι φυσικές συνθήκες χειροτερεύουν, πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής που εντείνει καύσωνες και ξηρασία, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι τα δάση στη Νότια Ελλάδα θα μειωθούν τις επόμενες δεκαετίες.» Για όλα φταίει η φύση! Ο άνθρωπος θα πρέπει να την αφήσει στο έλεός της!

6. «Σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, προπάντων με γρήγορη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.» Μήπως εννοείτε αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μπίζνες γενικώς πάνω στην καμένη γη;

7. «Πολυσυζητημένες δράσεις, όπως αντιπυρικές λωρίδες, απομάκρυνση των ξερών κλαδιών κ.λπ. έχουν δυσκολίες, σημαντικό κόστος και περιορισμένα αποτελέσματα.» Δηλαδή, καλά έκαναν οι πολιτικοί ιθύνοντες και  παραμέλησαν τα δάση, αφού η προστασία τους .... στοιχίζει!

8. «Σε προηγούμενο σημείωμα (ΝΕΑ, 5/7/21) αναφέρονται προτάσεις για να αποφεύγονται οι ανθρώπινες απώλειες, π.χ. υποχρεωτική αντικατάσταση της εύφλεκτης βλάστησης στις κατοικημένες περιοχές» Δηλαδή, προτείνεται να ξεπαστρέψουμε μόνοι μας το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει, γιατί η φύση ευθύνεται για τις πυρκαγιές! Για να μην μπούμε στον κόπο να προστατεύσουμε τα δάση μας, ας τα καταστρέψουμε μόνοι μας.

9. «Μια περιοχή με πεύκα ίδιας ηλικίας απέχει πολύ από την έννοια του παρθένου δάσους.» Εγώ, που δεν είμαι πανεπιστημιακός, ξέρω ότι το δάσος είναι δάσος. Κάθε πεύκο παράγει οξυγόνο, πολύτιμο για την ίδια τη ζωή. Ποτέ δεν άκουσα κανέναν να ενδιαφέρεται για την ηλικία του δέντρου. Ίσα – ίσα, τα μεγάλα δέντρα προσφέρουν μεγαλύτερη σκιά, δροσιά και ομορφιά. Στη Μυτιλήνη, για παράδειγμα, τον τόπο καταγωγής μου, έχουμε πλατάνια υπεραιωνόβια που στέκουν αγέρωχα. Μήπως θα πρέπει να τα καταστρέψουμε;

10. «Κατά πάσα πιθανότητα, είχε καεί πριν λίγες δεκαετίες και θα καεί πάλι σε 20-30 χρόνια, αφού αυτή είναι η φύση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος.» Άρα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Αυτή είναι η μοίρα του δάσους, να καίγεται. Άρα, ήταν ορθή επιλογή η κατάφωρη ολιγωρία στη δασοπροστασία και στην πυρόσβεση. Να αλλάξουμε τη  φύση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος; Και όχι μόνο αυτό: Μας διαβεβαιώνετε ότι το έγκλημα θα συνεχίζεται.

11. «Είναι ευτύχημα ότι φέτος έχουν καεί ελάχιστα ορεινά δάση, δηλαδή τα πιο πολύτιμα δασικά οικοσυστήματα, με έλατα, μαύρα πεύκα, βελανιδιές κ.λπ. των οποίων η αναγέννηση γίνεται με βραδύτητα.» Μήπως θα πρέπει να πανηγυρίζουμε;

            Κύριε Χατζημπίρο, εκτός του ότι είστε επιστήμονας, είστε και δάσκαλος. Διδάσκετε σε φοιτητές. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κοινωνία είναι ιερός. Κι εγώ η ίδια κάθε φορά που απευθύνομαι στους μαθητές μου, μετράω ένα – ένα τα λόγια μου, γιατί ξέρω ότι κάθε κουβέντα μου τους επηρεάζει. Εσείς, τι μηνύματα στέλνετε στη νέα γενιά; Αντιλαμβάνεστε το χρέος σας ή εκποιείτε την επιστημονική σας γνώση, παρέχοντας χρήσιμες υπηρεσίες σε όσους κερδοσκοπούν εις βάρος της ζωής μας;

           

Απαντώ:

Ο διάλογος ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια πλευρά, δηλαδή θέλουν την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, είναι λιγότερο χρήσιμος, όταν διεξάγεται με αγανάκτηση και θυμό. Η ψύχραιμη προσέγγιση και τα αντικειμενικά στοιχεία είναι απαραίτητα. Επιμέρους απαντήσεις:


  •  Έτσι είναι! Πάντως τα δάση μας, ειδικότερα τα πεύκα χαμηλού υψομέτρου καίγονται όχι τα τελευταία 40 χρόνια αλλά ανέκαθεν , διότι η φωτιά είναι το εργαλείο για να ανταγωνισθούν τα υπόλοιπα είδη.
  • Δεν σχολιάζω
  •  Το μόνο που μπορεί να γίνει για όσους ανθρώπους ζημιώθηκαν είναι να αποζημιωθούν σωστά και να στηριχθούν
  •  Ποτέ δεν είχαμε τόσα πυροσβεστικά μέσα
  •  Για την κλιματική αλλαγή δεν φταίει η φύση αλλά ο άνθρωπος!
  •  Λυπάμαι όσους θεωρούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «μπίζνες γενικώς»!
  •  Στη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ έχει δημοσιευθεί το προηγούμενο άρθρο που απαντάει
  •  Ομοίως με 7. Εξ άλλου, αντικατάσταση των εύφλεκτων δένδρων δεν σημαίνει «ξεπαστρεύω το δάσος»!
  •   Όσοι μελετούν, ξέρουν ότι τα δάση δεν παράγουν οξυγόνο, ούτε χρειάζεται. Εξ άλλου, άλλο πλατάνια, άλλο εύφλεκτα πεύκα!
  •  Η φύση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος είναι να καίγεται, κατά μέσο όρο κάθε μερικές δεκαετίες. Π.χ. τα τελευταία 4000 χρόνια, μπορεί να έχει καεί γύρω στις 120 φορές!
  •  Δεν σχολιάζω
  • Η εκπαιδευτική κοινότητα θα κάνει σωστά την δουλειά της αν δείχνει σε μαθητές/φοιτητές την αξία της αντικειμενικής επιστημονικής γνώσης, χωρίς υπερβολικές συναισθηματικές εξάρσεις.