Άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων: Τι είπε ο πρωθυπουργός, τι απαντά ο Ν. Ανδρουλάκης

22 Μαϊ 2025

Tο ζήτημα της άρσης της μονιμότητας σε περιπτώσεις δομικής και συστηματικής ανεπάρκειας έθεσε ο Πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 103 στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνεπώς, αυτό που επιχειρεί είναι να δώσει χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να γνωρίσουν την ατζέντα που τίθεται προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις σε επίπεδο κεντρικών επιτροπών και των ειδικών τους ομάδων.

Στόχος είναι ο «μαγικός» αριθμός των 180 βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ρίξει τη γέφυρα της συναίνεσης σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, βλέποντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που επισημαίνει είναι ότι «δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει και έναν θεσμικό χαρακτήρα, έχει κυβερνήσει αρκετά χρόνια» μένει να φανεί και με τον πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποια ακριβώς θέση θα πάρει και στο συγκεκριμένο θέμα.

«Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, έχει έρθει η ώρα να αλλάξει, η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Δεν είναι αφηρημένη συζήτηση, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η έννοια της αξιολόγησης. Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, θα υπάρχουν κυρώσεις αν αρνείται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτός από το άρθρο 103 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα θέσει προς συζήτηση το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το 86 για την ποινική μεταχείριση των υπουργών.

Επισήμανε ότι θα αναζητήσει πεδία συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά με το ΠΑΣΟΚ. 

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού , ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης περιέγραψε ότι θυμίζει πυροτέχνημα, που όταν σκάει γράφει τη λέξη «υποκρισία».

«Γιατί υποκρισία είναι να είσαι έξι χρόνια κυβέρνηση, να έχεις ψηφίσει νόμους που θα φέρουν την αξιοκρατία στο δημόσιο και το 80% τμηματαρχών και γενικών διευθυντών να είναι κομματικές επιλογές. Δεύτερο σημείο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πρωταθλήτρια σε μετακλητούς υπαλλήλους. Έχουν ξεπεράσει κάθε άλλη κυβέρνηση» επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα δημόσιο που θα λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, -Γαλλίας και Γερμανίας-. Κι εκεί υπάρχει μονιμότητα αλλά υπάρχει αξιολόγηση, αξιοκρατία, ο υπάλληλος μπορεί να χάσει τη δουλειά του αλλά υπάρχει μια δομή. Η μονιμότητα σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, είναι για να περιφρουρεί τη νομιμότητα των αποφάσεων των υπαλλήλων, ώστε να μην είναι προϊόν πιέσεων. Η Γερμανία έχει τη μονιμότητα στο Σύνταγμα, η Γαλλία έχει τη μονιμότητα στους νόμους της και παρόλα αυτά έχουν από τις καλύτερες δημόσιες διοικήσεις. Το λέω αυτό γιατί, αν έχουμε καλή θέληση και συζητήσουμε επί της ουσίας, θα βρούμε λύση. Αν τώρα πάμε επικοινωνιακά να πούμε “το Σύνταγμα θα μας λύσει τα προβλήματα”, σας λέω από τώρα: το Σύνταγμα όταν δεν υπάρχει διάθεση να εφαρμόσουμε τους νόμους, δεν θα μας λύσει κανένα μα κανένα πρόβλημα. Θεωρώ λοιπόν επικοινωνιακό το να βάζουμε το πεδίο του Συντάγματος για κάτι που μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους, όπως το έκαναν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη» πρόσθεσε.

Ως προς το αν υπάρχει δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προβλέπει πλειάδα τέτοιων περιπτώσεων: «Δεν απολύονται μόνο όσοι τους έχουν πιάσει να κλέβουν ή να παίρνουν αποφάσεις κατά του δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων όπου δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αρκεί να δουλεύει σωστά το κράτος. Τώρα τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τους νόμους που ο ίδιος ψήφισε, -ό,τι έκανε δηλαδή και με την πανεπιστημιακή αστυνομία-, βγήκε το πρωί να πετάξει ένα πυροτέχνημα. Είναι άλλο ένα πυροτέχνημα όπως ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα ανακοίνωσε ότι για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα καταθέσει πριν το τέλος του χρόνου τις προτάσεις του συνολικά: «Στη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει όλα τα κόμματα να προσέλθουμε πάρα πολύ τεκμηριωμένα. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι πριν από τον προϋπολογισμό, θα καταθέσω προτάσεις διαλόγου για όλα τα επίμαχα άρθρα και θα τις στείλω σε όλα τα κόμματα προς συζήτηση».