Ανατροπές , καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Interview η οποία διενεργήθηκε για την εφημερίδα Political - Ο «κανένας» κερδισμένος από την πρόταση δυσπιστίας – Να φύγει η Hellenic Train από την Ελλάδα ζητά το 74%
Τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου, δεύτερο κόμμα φαίνεται να έρχεται η Πλεύση Ελευθερίας, αφήνοντας πίσω της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο ποσοστιαίες μονάδες και πλέον.
Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων:
- ΝΔ: 25,8%
- Πλεύση Ελευθερίας: 15,2%
- ΠΑΣΟΚ: 13,1%
- Ελληνική Λύση: 10,0%
- ΚΚΕ: 9,6%
- ΣΥΡΙΖΑ: 5,0%
Ακολουθούν η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που καταγράφεται στο 4,3%, το Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη στο 4,2%, το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,6%, η ΝΙΚΗ στο 3% και φέρονται να μένουν εκτός Βουλής οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά.
Η ίδια περίπου εικόνα υπάρχει και στην πρόθεση ψήφου, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 22,1% και την Πλεύση Ελευθερίας 13,1%, το ΠΑΣΟΚ 11,3%, η Ελλ. Λύση 8,6% 8,2% το ΚΚΕ, στο 4,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, η Φωνή Λογικής στο 3,7%, το Κίνημα Δημοκρατίας στο 3,5% και στο 3,1% το ΜεΡΑ25. Στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 13,8% αναποφάσιστων.
Στην ίδια δημοσκόπηση της Interview για την Political, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 59% οι ερωτηθέντες ζητούν πρόωρες εκλογές, με το 39% να ζητά αυτές να γίνουν στην ώρα τους. Στην ερώτηση για την καταλληλότητα της πρωθυπουργίας, το 55% απαντά ο «κανένας», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με double score του Νίκου Ανδρουλάκη, με 30% έναντι 15%.
Καταλληλότητα για πρωθυπουργία
Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας οι πολίτες δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πρωτιά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, με ποσοστό 25,2%. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σκαρφαλώνει στη δεύτερη θέση αποσπώντας 11,5%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 8,5%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 8,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 6%, ο Σωκράτης Φάμελλος 4,1%, ο Στέφανος Κασσελάκης 3,3%, η Αφροδίτη Λατινοπούλου 2,2%, η επιλογή ΔΓ/ΔΑ αποσπά 1,8%, ενώ ο Βασίλης Στίγκας 1,2%, ο Δημήτρης Νατσιός 1,1% και ο Αλέξης Χαρίτσης 1,1%. Ο «κανένας» εδώ αποσπά 25,8%.
Πρόταση δυσπιστίας
Στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης που δημοσιεύει η Political είναι το γεγονός ότι από την πρόταση δυσπιστίας δεν κερδίζει κανένα από τα κόμματα. Οι πολίτες σε ποσοστό 47,8% απαντούν πως κερδισμένος από την πρόταση δυσπιστίας είναι ο «κανένας», ενώ φέρουν την κυβέρνηση να βγαίνει πιο κερδισμένη από τη διαδικασία σε σχέση με την αντιπολίτευση, με ποσοστό 26,2% έναντι 20,5%. Μόλις το 3,3% θεωρεί εδώ πως και οι δύο είχαν οφέλη. Τα ευρήματα είναι από κάθε σκοπιά πολύ ενδιαφέροντα και απεικονίζουν τη διάθεση των πολιτών να δουν – και δη άμεσα, όπως αποδεικνύουν και οι μαζικές κινητοποιήσεις - μεταρρυθμίσεις και τομές. Χαρακτηριστικά, στο ερώτημα αν πρέπει να αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών ώστε να αποδίδονται οι ευθύνες για τις πράξεις τους στους υπουργούς και όχι μόνο το πολιτικό κόστος, η συντριπτική πλειοψηφία ζητά εμφατικά να αλλάξει, σε ποσοστό μάλιστα 94%.
Τραγωδία των Τεμπών
Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών, το 94% αποδίδει τεράστιες ευθύνες στην Hellenic Train, με το όχι στο 4% και το ΔΓ/ΔΑ στο 2%, ενώ το 74% ζητά να φύγει από την Ελλάδα η ιταλική εταιρεία και μόνο το 15% ζητά να συνεχίσει εδώ.
Αξιολόγηση και κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο
Κρίσιμα στοιχεία της έρευνας αποτελούν οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπου το 87% συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση και το 10% να διαφωνεί, ενώ το 58% ζητά να καταργηθεί η μονιμότητα στο δημόσιο, έναντι του 39% που διαφωνεί. Οι συνθήκες είναι ώριμες και οι απαντήσεις στο μείζον θέμα της Hellenic Train αλλά και στα θέματα των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο και του εκσυγχρονισμού του, δίνουν ενδεχομένως τροφή για συζήτηση ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.
Δημοσκοπηση Real Polls
Μετά τη μέτρηση της Interview, και σε αυτή της Real Polls για λογαριασμό του protagon.gr, η Πλεύση καταγράφει υψηλές πτήσεις, αφού στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 12,6%, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 23,3%, διατηρώντας μια διαφορά 10,6 ποσοστιαίων μονάδων.
- Νέα Δημοκρατία: 23,2%
- Πλεύση Ελευθερίας: 12,6%
- ΠΑΣΟΚ: 10%
- ΚΚΕ: 6,6%
- Ελληνική Λύση: 5,9%
- ΣΥΡΙΖΑ: 4,6%
- Φωνή Λογικής: 3,5%
- ΜέΡΑ25: 2,6%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 2,4%
- Νίκη: 2,3%
- Σπαρτιάτες: 1,4%
- Νέα Αριστερά: 0,8%
- Δεν έχω αποφασίσει: 14,6%
Στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:
- ΝΔ: 27%
- Πλεύση: 16,6%
- ΠΑΣΟΚ: 13,7%
- ΚΚΕ: 8,5%
- Ελληνική Λύση: 8%
- ΣΥΡΙΖΑ: 6%
- Φωνή Λογικής: 3,7%
- ΜέΡΑ25: 3,3%
- Νίκη: 3,1%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 3,1%
- Σπαρτιάτες: 1,9%
- Άλλο κόμμα: 4,1%
Το 55,3% θεωρεί ότι μεγάλες διαδηλώσεις που διεξήχθησαν για το δυστύχημα στα Τέμπη, εκφράζουν δυσαρέσκεια για την λειτουργία των θεσμών, το 48,9% για το σύνολο της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και το 40,7% για το σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Αναφορικά με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που έκανε λόγο για αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, το 51,1% εκτιμά πως αυτό έγινε γιατί η κυβέρνηση ήθελε να καλύψει το γεγονός ότι υπήρχε μεταφορά λαθραίου καυσίμου. Το 28,5% εκτιμά πως η αλλοίωση έγινε γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί ένα τέτοιο συμβάν, ενώ το 15,5% εκτιμά πως αυτό έγινε γιατί οι εκλογές ήταν κοντά και η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη του δυστυχήματος.
Από την άλλη, και σε ερώτηση εάν «πιστεύεται πως τα κόμμα τα την αντιπολίτευσης κάνουν εργαλειοποίηση της υπόθεσης για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη»:
- Το 41,2% απαντά σίγουρα ναι
- Το 26,4% μάλλον ναι
- Το 19,6% μάλλον όχι
- Το 8% σίγουρα όχι
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα πρέπει να παραιτηθεί για να διευκολύνει τις διαδικασίες διαλευκανσης της υπόθεσης των Τεμπών, το 11,4% πιστεύει πως μάλλον πρέπει να παραιτηθεί, ενώ το 4,7% απαντά πως μάλλον δεν πρέπει να παραιτηθεί και το 2,7% πως σίγουρα δεν πρέπει να παραιτηθεί.
Το 51,6% απαντά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης είναι η έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων και η έλλειψη θέσεων, το 34,4% πως κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων και το 8,3% η έλλειψη θέσεων και προτάσεων.