Η ατζέντα του διαλόγου

Ανδρέας Παπαδόπουλος 11 Μαρ 2012

Αναρωτιούνται πολλοί τι έπαθαν ξαφνικά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, και απευθύνουν λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές (οιονεί) πρόσκληση συνεργασίας στη Δημοκρατική Αριστερά. Έως πρότινος όλη η συζήτηση ήταν γύρω από τη ΝΔ: τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς, αν θα ψηφίσει το μνημόνιο, αν θα υπογράψει για την τήρηση των συμφωνηθέντων, ποιο είναι το «άλλο μείγμα πολιτικής» που υπόσχεται ο κ. Σαμαράς, τι δυνατότητες αναδιαπραγμάτευσης υπάρχουν, κοκ…

Εσχάτως, στο τραπέζι των κυβερνητικών συνεργασιών μπήκε και η ΔΗΜΑΡ και μάλιστα με λίγο άκομψο τρόπο. Την καλούν να αποδείξει ότι είναι ευρωπαϊκή δύναμη, ότι υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ότι θέλει τις μεταρρυθμίσεις. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να στηρίξει η ΔΗΜΑΡ το μνημόνιο και τον εφαρμοστικό νόμο και ακολούθως να πει “ναι” στη (διαφαινόμενη) συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται ρεαλιστικό; Προφανώς όχι.

Η ΔΗΜΑΡ είναι κόμμα που ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας, που «δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια της». Ταυτοχρόνως, είναι κόμμα με συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές. Είναι κόμμα που οι επιλογές του γίνονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, που πιστεύει ότι είναι απολύτως επίκαιρη η διάκριση δεξιάς-αριστεράς, κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς. Για το λόγο αυτό, αρνείται κάθε συζήτηση για συμμετοχή ή στήριξη μιας κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Άραγε, σε τι θα μπορούσε να συμφωνήσει με τον αρχηγό της ΝΔ και εμπνευσμένο ηγέτη τού (προσωρινά ανενεργού) Δικτύου 21; Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στα ζητήματα των δικαιωμάτων, στο μεταναστευτικό, στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο; Οι απαντήσεις είναι προφανείς και αυτονόητες.

Οι κεραίες της Δημοκρατικής Αριστεράς παρακολουθούν με ξεχωριστό ενδιαφέρον τη συζήτηση που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, η αύρα της οποίας φτάνει σιγά-σιγά και στη χώρα μας. Μετά από καιρό, ο διάλογος γίνεται με όρους πολιτικούς και όχι αγοράς. Καλά είναι τα spreads, το PSI, τα CDS, αλλά πίσω από όλα αυτά υπάρχουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες.

Σε αυτό το διάλογο είναι δεδομένο ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα συμμετάσχει. Διότι την ενδιαφέρει η διαμόρφωση προοδευτικών πλειοψηφιών στη χώρα μας. Διότι πιστεύει ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, θα αντέξει πολύ λίγο στο χρόνο.

Συνεπώς, από την επομένη των εκλογών θα ανοίξει ουσιαστικά η ατζέντα για την προοδευτική διέξοδο από την κρίση.

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς.