Η Ευρώπη του μέλλοντος?

Φωτεινή Γιολτζίδου 24 Ιουλ 2019

Οι σκέψεις που ακολουθούν προέκυψαν μετά την ανάγνωση του βιβλίου της Βασιλικής Μισσιρά «Εκπαιδεύοντας Δημοκρατικούς Πολίτες”, εκδόσεις Επίκεντρο

Εκπαίδευση, Δημοκρατία, Πολίτης, Ευρώπη. Έννοιες τις οποίες ακούμε, διαβάζουμε και χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των ραγδαίων διεθνών εξελίξεων που το επιβάλλουν. Έννοιες σύνθετες, περίπλοκες και διαρκώς εξελισσόμενες.

Πόσο εξοικειωμένοι ωστόσο είμαστε με την ουσία αυτών των εννοιών; Είναι σαφής και αναμφίβολη για τους πολίτες η ανάγκη της δημοκρατικής εκπαίδευσής τους, και τι περιλαμβάνει αυτή; Αναγνωρίζεται η ξεκάθαρη ωφελιμότητα αυτής της εκπαίδευσης ή προωθείται η απάθεια; Ποια εργαλεία έχουν στα χέρια τους οι πολίτες προκειμένου να εκπαιδευτούν δημοκρατικά; Υπάρχουν δράσεις εκπαίδευσης δημοκρατικών πολιτών προερχόμενες από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς εκπονούνται αυτές;

Το πόνημα της Μισσιρά με ιστορική αναδρομή, πρόσφατα στοιχεία, συγκεκριμένα παραδείγματα και πλούσια βιβλιογραφία δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία αφορούν άμεσα όλους τους πολίτες, άρα και όλους τους ανθρώπους. Αποφεύγοντας περίπλοκα και δυσνόητα ακαδημαϊκά κλισέ, καταφέρνει με ευκολονόητο τρόπο να αναλύσει πολυσύνθετους προβληματισμούς, ανασκοπώντας τις ζωντανές δράσεις του σήμερα, τις ελλείψεις καθώς και τους επιτακτικούς στόχους που πρέπει να τεθούν για το μέλλον.

Το βιβλίο της Μισσιρά εντείνει την επιθυμία της δημοκρατικής εκπαίδευσης, θέτοντας τους εκπροσώπους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι τους ίδιους τους πολίτες μπροστά στις ευθύνες τους, όχι διδάσκοντας ή τρομοκρατώντας, αλλά καλλιεργώντας τη στέρεη βεβαιότητα και ελπίδα ότι η γνώση, η ενεργή συμμετοχή και η συνεχής εκπαίδευση μπορούν να οδηγήσουν στον απώτερο στόχο που περιέγραψε ο φιλόσοφος Σωκράτης, ότι «Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά».

Η Ευρώπη του μέλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς «όλα αυτά τα καλά».