Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπολύει δριμεία κριτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Σε άρθρο του στα «Νέα», περιγράφει μια Ελλάδα απομονωμένη, αδρανή και απαξιωμένη στο διεθνές προσκήνιο.
Με αφορμή τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για μια ιστορική συγκυρία «γεωπολιτικής τέλειας καταιγίδας». «Πρώτον, οδηγούμαστε σε μία εάν όχι de jure τουλάχιστον σε μία de facto αλλαγή συνόρων. Δεύτερον, το αναδυόμενο διεθνές σύστημα θα είναι ένα υβρίδιο διπολισμού (ΗΠΑ-Κίνα) με χαρακτηριστικά τριπολισμού (Ρωσία). Παράλληλα, σημαντικοί περιφερειακοί και τοπικοί γεωπολιτικοί παίκτες (π.χ. Ινδία, Πακιστάν, Ινδονησία, Βραζιλία, Ιράν, Τουρκία, Ισραήλ) κινούνται με όλο και μεγαλύτερους βαθμούς “ελευθερίας” από ότι στο παρελθόν. Τέτοιοι συνδυασμοί δημιουργούν ένα ασταθές, ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον με τεράστιες ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κινδύνους», προειδοποιεί.
Και διερωτάται ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το περιβάλλον. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο. Παντελώς απούσα», τονίζει, προσθέτοντας ότι ο Ελληνισμός βρίσκεται υπό πίεση σε όλα τα μέτωπα και ότι η χώρα «υποχωρεί ή απουσιάζει από παντού».
Βολές για τη στάση απέναντι σε Μερτς και Μελόνι
Κεντρικό πυρήνα της κριτικής του αποτελούν οι πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Ρώμη. Στη Γερμανία, σχολιάζει με έντονο τόνο την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη από τον «βαθιά τραυματισμένο» καγκελάριο Μερτς, ο οποίος ζήτησε αμυντική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, παρά τις εντάσεις και την κατοχή κυπριακού εδάφους. Αντί να υπάρξει αντίδραση, όπως επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε «συγκαταβατική» στάση. Ακόμα και στο αίτημα επανεισδοχής χιλιάδων μεταναστών από τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός απάντησε με «κατανόηση». «“Ό,τι πείτε”…», σημειώνει ειρωνικά.
Ανάλογη κριτική ασκεί και για την επίσκεψη στην Ιταλία, επισημαίνοντας την απουσία αντίδρασης στην αμυντική σύμπλευση Ρώμης–Άγκυρας και τις νέες εμπορικές συμφωνίες για τα τρένα, με την ίδια εταιρεία που ενεπλάκη στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί σφοδρή επίθεση και για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι των γειτόνων μας στα Βαλκάνια. Κατηγορεί την Αθήνα ότι σιωπά μπροστά στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας περί ιστορικής «δικαίωσης» της χώρας του και την επιθετικότητα του Εντι Ράμα, ο οποίος –όπως σημειώνει– κάνει προεκλογική καμπάνια εντός Ελλάδας ενώ φυλακίζει Έλληνες της μειονότητας και εγείρει ανιστόρητα αιτήματα για τους Τσάμηδες.
Στα ενεργειακά, καταγγέλλει την εγκατάλειψη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας– Κύπρου– Ισραήλ και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας Κύπρου–Ισραήλ που αγνοεί την Ελλάδα. Επικρίνει επίσης τη σιωπή της Αθήνας απέναντι στην προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τα εγκαίνια του «προεδρικού» μεγάρου του ψευδοκράτους. «Απλώς, δεν απάντησε!», λέει σκωπτικά.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανυπαρξία ελληνικής παρουσίας σε κρίσιμα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες όπως η Τουρκία έχουν «κατασκηνώσει» σε όλα τα περιφερειακά φόρα. «Δίνουμε το περιθώριο στις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την Τουρκία ως μέρος της λύσεως στη Μέση Ανατολή…», σημειώνει.
«Δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική. Δείχνει μη σοβαρή χώρα»
«Προφανώς αυτή δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική. Και δείχνει μια μη σοβαρή χώρα. Που κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά», υπογραμμίζει, ενώ σχολιάζει πως: «Μεταξύ όλων των άλλων πετύχαμε και το ακατόρθωτο: να μην μιλάμε με την Ρωσία αλλά ούτε και με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ…!».
Ο πρώην πρωθυπουργός καυτηριάζει ακόμη την παρουσία του νυν υπουργού Εξωτερικών και του υφυπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία –ο πρώτος, όπως γράφει, «όπου σταθεί υμνεί την Τουρκία», ενώ ο δεύτερος «μιλάει σε επίσημη εκδήλωση στα Τούρκικα».
«Δεν είναι κυβέρνηση ΝΔ, είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Καταλήγει με μία καθαρή πολιτική καταγγελία: «Αυτό είναι το νέο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής; “Ό,τι πείτε” και “ήρεμα νερά”; Ποιος το καθόρισε; Η Βουλή; Ο ελληνικός λαός; Βεβαίως και όχι!».
Ο Αντώνης Σαμαράς διαχωρίζει πλήρως τη στάση του από την κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν εκφράζει ούτε τις ιδέες του ελληνικού λαού ούτε τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη», καταλήγει.