Με ομιλίες στελεχών συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

21 Μαϊ 2022

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής, ξεκίνησε με ομιλίες στελεχών και μελών του κόμματος. Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξη στο Νίκο Ανδρουλάκη και τη νέα γενιά που έδωσε δυναμικό παρόν στη χθεσινή έναρξη ενώ οι Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ηλίας Κικίλιας παρουσίασαν το προγραμματικό πλαίσιο που εκπονήθηκε και θα συζητηθεί στη πορεία προς τις εκλογές επισημαίνοντας ότι «προοδευτικό κόμμα σημαίνει προοδευτικό πρόγραμμα». 

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιωργου Παπανδρέου, Άννας Διαμαντοπούου και Ανδρέα Λοβέρδου.

«Εύχομαι στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος,και πρόσθεσε: «Η περίοδος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, και η νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδος, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, θα έχει πολλαπλές δυσκολίες. Πολλά ανοικτά μέτωπα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα. Οφείλουμε να φέρουμε τη δημόσια συζήτηση και τη χώρα, εντός θέματος». Συνέχεια

Για ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που προκύπτει από τη σημερινή πολιτική συγκυρία μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Συνέχεια

Η 'Αννα Διαμαντοπούλου τ'ονισε όι «δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνικό κράτος αν δεν στηριχθεί και επεκταθεί το παραγωγικό κράτος ώστε να διανείμουμε δίκαια τον πλούτο».Τόνισε ότι «στις συνθήκες μετασχηματισμού της κοινωνίας απαιτούνται νέες ιδέες, νέες πολιτικές και απαραιτήτως νέοι τρόποι συνεργασίας των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων». Συνέχεια

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διεκδίκησε τον περασμένο Δεκέμβριο την ηγεσία του κόμματος, επεσήμανε οτι η πρόβλεψή του οτι μπορεί να υπερδιπλασιαστεί η δύναμη του γίνεται πραγματικότητα καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι στο χέρι μας οι δημοσκοπήσεις να γίνουν εκλογική δύναμη».

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω στις αρχές του και μ’ αυτές στηρίζει το νέο Πρόεδρο, το κόμμα και τη παράταξη παραβλέποντας μικροπρέπειες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη Βουλή. «Όλοι στο κοινό αγώνα για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ παραμερίζοντας προσωπικά ζητήματα. Μόνο η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, καταχειροκροτήθηκε όταν έκανε αναφορά στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «της χρωστάμε που μας κράτησε ενωμένους και μας έμαθε να δίνουμε τον αγώνα με ηθική και πίστη στις αρχές μας». Ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν ταιριάζει ο δεύτερος ρόλος ούτε ετεροπροσδιορίζεται και πρόσθεσε ότι δεν περισσεύει κανείς με τη συλλογικότητα να είναι απέναντι στις ατομικές φιλοδοξίες του καθενός.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής της Γραμματείας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, Θόδωρος Μαργαρίτης, υπερασπίστηκε τη επιλογή της Ανανεωτικής Αριστεράς να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες συνθήκες, το 2015, ενώ τόνισε ότι η σύνθεση του τίτλου δείχνει την ώσμωση και ενότητα των δυνάμεων της νέας Σοσιαλδημοκρατίας. Ζήτησε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

O Xάρης Καστανίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ θα συντελείται ταυτόχρονα με την ανασυγκρότηση της κοινωνίας», η οποία πρόσθεσε «οχυρωμένη, σήμερα, στην ιδιωτικότητά της να επαναποκτήσει χαρακτήρα πολιτικής κοινωνίας».

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα χρειαστεί να δώσει μια μεγάλη πολιτική και μορφωτική μάχη για να ξαναδημιουργήσουμε τη συλλογική συνείδηση μιας κοινωνίας που ονειρεύεται, θέλει, μπορεί και συμμετέχει καθώς χωρίς αυτή την προϋπόθεση, δεν υπάρχει μέλλον.

Ο κ. Καστανίδης επεσήμανε πώς «η υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την πολιτική αυτονομία του χώρου μας, δεν σημαίνει απλώς την υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του Κινήματός μας σε κυβερνητικό συμπλήρωμα άλλου κόμματος, όπως συνέβη με τη Δεξιά και κινδυνέψαμε με εκλογικό αφανισμό. Η πολιτική αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης ισοδυναμεί, εν προκειμένω, με την πολιτική αυτονομία κάθε προσώπου από εμάς έναντι οικονομικών συμφερόντων και εξωθεσμικών κέντρων ισχύος, που επιχειρούν συχνά να επιβάλλουν τις πολιτικές αποφάσεις.