ΚΙΝΑΛ 2ος γύρος: Σκληρή αντιπαράθεση - Για fake news κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ο Ν. Ανδρουλάκης

07 Δεκ 2021

Για fake news έκανε λόγο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ  τις χθεσινές αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου στο ίδιο κανάλι ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο συνυποψήφιός του είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια. 
«Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Σχετικά με το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην Ε.Ε, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε «να σταματήσουμε και αυτά τα fake news». Όπως εξήγησε, όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία. «Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», επισήμανε. 
Απαντώντας στις κατηγορίες του Γιώργου Παπανδρέου ότι εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης στην παράταξη, τόνισε ότι η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν περήφανο σοσιαλδημοκράτη. 
Πρόσθεσε δε ότι η νίκη του θέλει να ειρηνική με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα. «Αυτό είναι για μένα η πυξίδα. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δε με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», επισήμανε. 
Για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μια συμφωνία που δεν ήταν ολοκληρωμένη σημειώνοντας δεν έγινε με εθνικούς όρους συνεννόησης. «Είναι μια συμφωνία κουτσή και είναι πρωτοφανές αλλιώς να λένε τη χώρα και αλλιώς τον λαό της. Αν όμως έρθουν τα μνημόνια και υλοποιείται η συμφωνία, δεν μπορούμε να μην τα ψηφίσουμε. Αν δεν υλοποιείται όμως από την άλλη πλευρά, δε θα τα ψηφίσουμε», ξεκαθάρισε. 
Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Λοβέρδο
Ερωτηθείς ο κ. Ανδρουλάκης αν μίλησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει και δε θα μπει σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση. «Τιμώ τους συνυποψηφίους μου και τους τιμώ και με αυτό τον τρόπο. Θα μιλήσουμε δημοσίως» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η στήριξη όλων των συνυποψηφίων του είναι ευπρόσδεκτη. «Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που με ψήφισαν μόνο, αλλά σε όλους και δεσμεύομαι ότι αν μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή θα τους προσφέρω ένα ανοιχτό κόμμα, σοδιαλδημοκρατικό κόμμα, ισχυρό κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας και διαφάνειας», δήλωσε. 
Σχετικά με αν μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να παίξει ρόλο στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα, ανέφερε ότι «όλοι θα έχουν ρόλο», ενώ σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπησή του στη Βουλή, επισήμανε ότι θα λυθεί θεσμικά. «Ο πρόεδρος που έχει εκλεγεί θα εισηγηθεί και θα αποφασίσουμε θεσμικά στην κοινοβουλευτική ομάδα», τόνισε. 
Πρόσθεσε ότι θέλει η παράταξή του να γίνει κόμμα εξουσίας. «Θέλω να ξαναεκλέξουμε πρωθυπουργό, θέλω να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να γυρίσει σελίδα.  Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό ούτε ο πολιτισμός του κ. Μητοστάκη που συνεχίζει τις ίδιες πελατειακές συμπεριφορές ούτε ο λαϊκισμός και η διχαστική αντιμετώπιση», επισήμανε. Διευκρίνισε δε ότι ό,τι πλήγωσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, δε θα το δουν ξανά και δεσμεύτηκε να εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης. «Θα βγάλουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο δείχνοντας σεβασμό και στην ιστορία και τα στελέχη μας», είπε. 
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι όσοι αποχώρησαν από το κόμμα για λόγους…καρέκλας θα παραμείνουν εκτός κόμματος. «Είναι αξιακό θέμα όσοι έφυγαν από την παράταξή μας στα δύσκολα, όχι για λόγους πολιτικούς, αλλά για λόγους καρέκλας, να μην είμαστε μαζί», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Τι υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, χθες, ο κ. Παπανδρέου, είπε σχετικά με τον κ. Ανδρουλάκη:
«Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση κι ήρθε αυτή του κου Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κο Ανδρουλάκη πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. Τέσσερα η Νέα Δημοκρατία, Δύο το ΠΑΣΟΚ, Ένα ο κος Κουβέλης»
«Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσία, ξανά η παλαιοκομματική αντίληψη, αυτά παλεύω μια ζωή», συνόψισε υπογραμμίζοντας πως δεν είναι θέματα ηλικίας αλλά βούλησης για να «σπάσουμε αυγά», λογική την οποία έχει και θα συνεχίσει να έχει.
Μιλώντας περαιτέρω για τον έτερο υποψήφιο του, Νίκο Ανδρουλάκη, σχολίασε πως ξέρει τις θέσεις του και ότι δεν έχει σαφή ιδεολογική τοποθέτηση.
Αναλυτικότερα ο κος Παπανδρέου δήλωσε πως έχει αποδείξει πως κάνει αλλαγές και συγκρούεται με συμφέροντα, αντιλήψεις και λογικές "κόμματος μηχανισμού", καταλήγοντας πως ουσιαστικά εκείνος είναι που αντιπροσωπεύει το "νέο" και όχι ο συνυποψήφιος του.
Όπως ανέφερε ο κος Παπανδρέου, οι αντιλήψεις του σε σχέση με τον συνυποψήφιο του διαφέρουν καθώς παρατηρεί πως από πλευράς ιστορίας του κου Ανδρουλάκη υπάρχει μια παλαιοκομματική αντίληψη.
Την ανανέωση δεν την φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος Δυστυχώς, συνόψισε,
Ο κ.Παπανδρέου επέκρινε τον συνυποψίφιο του μάλιστα για τη θέση που εξέφρασε για την κατάργηση του βέτο σχετικά με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι διαφωνεί με τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης. 
Δήλωσε δε, ότι επιθυμεί να γίνει debate με τον Νίκο Ανδρουλάκη με επάρκεια χρόνου για ελεύθερη συζήτηση και περιμένει την απάντησή του. 
Παράλληλα, επεσήμανε πως η μάχη πρέπει να δίνεται τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή.
«Η μάχη στην Βουλή πρέπει να υπάρχει και έχουμε το παράδοξο ότι εάν ουσιαστικά εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έχουμε τον πρόεδρο του Κινήματος στη Βουλή», τόνισε.
«Είναι παράδοξο να μην ξέρουμε ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα» τόνισε.

Πηγή: www.skai.gr