Kρίση 2020: Παραδοχές και …απροσδιοριστίες

Νίκος Γκιώνης 16 Απρ 2020

Οι μεν παραδοχές είναι όλα αυτά για τα οποία πείστηκα επί τη βάσει των εμπειρικών δεδομένων , οι δε απροσδιοριστίες είναι ταυτόχρονα ανεξάρτητο κεφάλαιο μα και παραδοχή στην βάση της ανυπαρξίας εμπειρικών δεδομένων . Να τα δούμε :

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1: Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί και αποδειχθεί κοιτώντας  τις επιδημιολογικές καμπύλες , δύο είναι οι αντιμετωπίσεις της κρίσης …η καραντίνα και η αγέλη . Τίποτα άλλο , οι αριθμοί μιλούν και δεν εργαλειοποιούνται ιστορικώς με παρεμφερείς περιπτώσεις , πολύ περισσότερο δε αν αθροίσουμε τις κοινωνικές – τεχνολογικές εξελίξεις , που το παρόν εμφανίζει σε σύγκριση με το κάπως μακρινό παρελθόν.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2:  Η υγειονομική κρίση μαστίζει , υπό τους  επιδημιολογικούς πάντα όρους δηλαδή φύλο , ηλικία , κλπ εξισωτικά τους τρανούς και τους φτωχούληδες υπό την κοινή προαίρεση εφαρμογής των πολλών μέτρων αποστασιοποίησης . Αυτό καταδεικνύει δευτερογενώς την φυσική ανθρωπολογική ανισότητα , καθώς η μοναδική ισότητα εμφανίζεται στην μαζική νόσο και στον θάνατο .

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 3: Του λοιπού κι όσο  θα αίρονται τα μέτρα , και με την ψυχική προετοιμασία της καραντίνας , που διανύουμε πρέπει να μάθουμε ψύχραιμα να συμβιώνουμε με τον ιό ενόσω θα εργαζόμαστε , θα μιλάμε , θα δρούμε. Και η συμβίωση αυτή μπορεί να μην σημάνει για τους πολλούς κάτι οδυνηρό , για άλλους όμως δυνατόν να εξελιχτεί σε νόσηση, πιθανώς με καλύτερους όρους απότι τώρα. Και δυνητικά για καιρό θα ήμαστε όλοι υποψήφιοι προσβολής από την λοίμωξη. Όπως περίπου συμβαίνει για μείζονες νόσους , που υπάρχουν. Η παραδοχή , η αποδοχή εν προκειμένω θα δράσει λυτρωτικά στην συνέχιση του βίου και θα επιτρέψει την προσδοκία του καλύτερου. Και μια υποτυπώδης ψυχοπαιδεία θα είναι ωφέλιμη για όσους ο εαυτός τους δεν το μπορεί επαρκώς.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 4:  Η παραδεκτή ως τώρα αβεβαιότητα στην εγκατάσταση οριστικών βάσιμων θεραπευτικών λύσεων σε συνδυασμό με τις προηγούμενες παραδοχές θα αλλάξει αναπόφευκτα το χρόνο ουσιαστικής προσωπικής ηρεμίας στην εργασία , στις σχέσεις , στις δραστηριότητες , ..στα απτικά αγγίγματα. Την ώρα που θα είσαι στο εργοτάξιο , στο ιατρείο , στο δικαστήριο ακόμα και στην ιδιώτευσή σου πρέπει να προσέχεις μη φας καμμία στην πλάτη ή μάλλον στην μούρη. Αυτό συνεπάγεται μιαν επιπλέον φόρτιση την ώρα της δράσης. Αν δε προοικονομήσει κάποιος πως για μια διετία , κατά το Χάρβαρντ , θα έχουμε κυλιόμενους εγκλεισμούς είναι βέβαιο πως η ψυχοσωματική βιολειτουργία θα μπεί σε νέα νόρμα , με ο,τι αυτή θα σημάνει για την παραγωγικότητά μας εν συνόλω , παντού.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 5: Τούτων λεχθέντων πάμε σε μια μείζονα παραδοχή , την παραδοχή των απροσδιοριστιών δεξιά κι αριστερά μας , εννοώ παντού.


ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ 1: Κανένας δεν γνωρίζει ή τουλάχιστον με σαφήνεια το πώς  θα διαμορφωθεί τόσον η οικονομική δυσπραγία , όσο και η ενάρετη στροφή. Με απλά λόγια ποιά  και πόση παραγωγικότητα , μπορεί να επιτυγχάνεται όταν μια παραγωγική εστία , από ένα εργοστάσιο χαλυβουργίας ως το εργοτάξιο μιας τριώροφης οικοδομής επί παραδείγματι , ανά τακτά διαστήματα  θα αναστέλλει την λειτουργία της. Συνεπώς πως το μικροοικονομικό θα επηρεάζει το μακροοικονομικό.

ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ 2: Οι εκτιμήσεις των φορέων , των Τραπεζών , του Δ.Ν.Τ. , κλπ δίνουν κάποιες μοντελοποιημένες εκτιμήσεις , ωστόσο μιάς και η Οικονομία ως Επιστήμη δεν είναι παρά η Πειραματική Φυσική της Κοινωνιολογίας και τα δεδομένα της τελευταίας είναι αχαρτογράφητα ή πάνε πολύ πολύ πίσω ως συγκρίσεις χωρίς τις εξελίξεις του σήμερα , είναι κατά την  γνώμη μου ακανόνιστες καμπύλες όπου το μόνο που μπορείς σχετικά ασφαλώς να προσδιορίσεις είναι μόνο τα χρησιμοποιούμενα χρηματικά ποσά.

ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ 3:  Μπορεί άραγες να επικαιροποιηθεί ως προς την ενεργό ζήτηση ένας Κεϋνσιανισμός στοχευμένος αλλά και συναρτώμενος με λιτότητα . Καθώς ετούτος οφείλει να είναι ελάχιστα ή καθόλου ή πολύ φειδωλά επιδοματικός και πολύ αναπτυξιακός , ενσωματώνοντας κατακτήσεις της ψηφιακής ανάπτυξης. Μπορούν λόγου χάριν να ξεκινήσουν υποδομές μεσαίου επιπέδου που θα ωφελήσουν τον Τουρισμό ή έργα γεωργικής ανάπτυξης συλλογικών καλλιεργειών με τα ψηφιακά υπόβαθρα των γεωτρήσεων και των αναδασμών; Και πως οι θέσεις εργασίας που θεωρητικά θα αναδείξουν θα συμβάλλουν στην ζήτηση αφενός και στην λειτουργία βαριών βιομηχανιών αφετέρου ; Καθώς ο Κέυνς δεν είναι μόνον ΕΣΥ , Παιδεία κλπ. Αλλά και εμβρυουλκός πρώτος ιδιώτης σε κρίσεις . Ταιριάζει αυτή η κρίση με προηγούμενες ; Καθόλου βέβαια ….κι έτσι πάμε στην επόμενη

ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ 4: Η Ευρώπη εν των γίγνεσθαι απαρχής με κανόνες του παρελθόντος. Δεν μπορούμε εύκολα να εικάσουμε την ασφαλή της πορεία καθώς κάποια νυχτερίδα άθελά της έθεσε την ΕΕ ενώπιον του υπαρξιακού της ζητήματος , δηλαδή προς την πορεία προς μορφοποίηση μιάς πολιτικής ένωσης ή στην περιοδική στασιμοχρεοκοπία των λανθασμένα αναγνωσμένων αντιλήψεων τόσο του Βορρά όσο και του Νότου.

ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ 5: Τα δικαιώματα , οι ελευθερίες , οι κοινότητες , το Κράτος , η Ηθική αφενός και η Αστική αφετέρου Ευθύνη στον πλανήτη , ανάμεσα σε περιορισμούς και ελευθερίες είναι ασταθής ταλάντωση για την ώρα σε μερικές χώρες , κι όχι μόνο στην απόλυτη Ουγγαρία.

ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ 6:  Η 4η Επανάσταση μήπως φτάσει βίαια λόγω της μη γραμμικότητας του βίου μας στο απόλυτό της εκ των πραγμάτων , οπότε θα τεθούν διλήμματα πάλι ως προς τον άνθρωπο , δοθείσης της επιτάχυνσης για υγειονομικούς μα και εργασιακούς , παραγωγικούς λόγους της ρομποτικής ; Το κόστος του ωφελήματος με την αβεβαιότητα της βιοτής , πάντα στις θέσεις εργασίας , μήπως έλθει προς σύγκριση δυό ώρες αρχύτερα και υπό μη κανονικές συνθήκες; 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ: Η παρούσα κρίση διέτρεξε θαυματουργά την κοινωνία κατά πλειονότητα , ώστε να κατανοηθεί η αναγκαιότητα των Αρίστων ή έστω  των πολύ επαρκών. Και την διέτρεξε οριζόντια. Και το να κάνεις την Αριστεία ιδεολόγημα σε κίνηση ως κοινωνία , είναι μια συντελεσμένη πρόοδος. Μα την Αριστεία , εδώ εννοώ την επάρκεια , μπορείς να την δείς και σε πολιτικό επίπεδο  παρατηρώντας τον Κ/δεξιό Μητσοτάκη σε αντιπαραβολή με τον Σουηδό Σοσιαλιστή Στ.Λέβεν , τον Σοσιαλιστή Α.Κόστα σε κοντράστ με τον Π.Σάντσεθ και τον Π.Ιγγλέσιας , ακόμα ακόμα και την Κεντροσυντηρητική Γερμανία απέναντι στις ακροσυντηρητικές αποφύσεις του Τράμπ και του Μπολσονάρου. Μιλώ για τα παρόντα που διανύουμε.


Υ.Γ. Μακάρι σύντομα όλα να επατοποθετηθούν αλλιώτικα και με την προσδοκώμενη  ιατροφαρμακευτική πληρότητα , που θα σβήσει τόσες κοινωνικές , ψυχικές , πολιτικές αβεβαιότητες .ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.