Σύγχυση σε ευρωπαίους αξιωματούχους προκάλεσε έγγραφο 36 σελίδων που μοίρασε σε ομολόγους του ο Γ. Βαρουφάκης. Το συγκεκριμένο έγγραφο περιγράφει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και σχέδια μεταρρύθμισης, σύμφωνα με δημοσίευμα τις Wall Street Journal, που αναφέρει ότι περιήλθε στην κατοχή της το συγκεκριμένο κείμενο.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το εν λόγω έγγραφο περιλαμβάνει προβλέψεις που έχουνμεγάλες αποκλίσεις ή δεν έχουν καν συζητηθεί στο Brussels Group.
Η έκθεση παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και στον ιταλό Κάρλο Παντοάν, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
Η WSJ σημειώνει ότι ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το έγγραφο μετά τη συνάντηση στη Μαδρίτη με τον Λουίς Ντε Γκίντος.
Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι με τον τρόπο που ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να λειτουργεί, προκαλείπροβλήματα στην πρόοδο για μία συμφωνία.
Το περιεχόμενο του εγγράφου Βαρουφάκη εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
“Πιθανώς είναι η ώρα να απεικονίσουμε μία ανάκαμψη της Ελλάδας, προτού ξεκλειδώσουμε το παρόν αδιέξοδο”, υποστηρίζει το έγγραφο.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι, ενώ ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το έγγραφο είναι ίδιες με αυτές που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, όπως η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής φορολογίας, διαφέρει σε ειδικά σημεία που συζητούνται μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.
“Είναι δύσκολη οποιαδήποτε σύνδεση με το σχέδιό του και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Μοιάζει ένα πολύ καλό πρόγραμμα για μία χώρα που δεν έχει οικονομικά προβλήματα, αλλά θέλει μόνο να αποτελεί έναν υπέροχο τουριστικό προορισμό”, σημειώνει αξιωματούχος.
Η WSJ υπογραμμίζει ότι το έγγραφο προβλέπει ανάπτυξη κατά 0,1% φέτος, ενώ η Κομισιόν προβλέπει 0,5%. Για το 2016, το έγγραφο Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, σε απόσταση από την πρόβλεψη της Κομισιόν (2,9%).
“Το πρόβλημα είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν φαίνεται να βαδίζει απολύτως στην ίδια γραμμή με τον Τσίπρα”, υποστηρίζει αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το έγγραφο αυτό αντιπροσωπεύει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
“Αυτό είναι που προκάλεσε κομφούζιο στις διαπραγματεύσεις”, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι που επικαλείται το δημοσίευμα.
Ταυτόχρονα, κάποιοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη σημασία της παρέμβασης Βαρουφάκη και εστίασαν το γεγονός του ανασχηματισμού της διαπραγματευτικής ομάδας που απομείωσε την επιρροή του υπουργού.
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή».
«Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό «σύστημα» διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:
«Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του. Ηδιαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν. Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις…».