Π. Μοσκοβισί: Η πλήρης ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ολοκληρωθεί

19 Σεπ 2018

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, τονίζει την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δράσεων επί σειρά ετών, όχι απλώς με την έκδοση νόμων, αλλά με την αποτελεσματική εφαρμογή τους.
Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ με ερώτησή του  ζητούσε από την Κομισιόν ενημέρωση για τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει, καθώς επίσης, και για ποιες από αυτές υπάρχει η «ρήτρα μη-αντιστροφής», ότι δηλαδή δεν πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, που, κατά την κρίση των δανειστών, θα αντιστρατεύονται-αναιρούν τις μεταρρυθμίσεις.
Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αφού αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του προγράμματος το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου 2018», τονίζει ότι, «η πλήρης τους ανάπτυξη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα απαιτήσει συνεχή δράση επί σειρά ετών», διευκρινίζοντας ότι, «τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και τα θετικά αποτελέσματα στην πράξη για τους πολίτες δεν επιτυγχάνονται με την έκδοση νομοθεσίας, αλλά με την αποτελεσματική εφαρμογή τους».
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτημα του κ. Χουντή, αν υπάρχουν κατά την κρίση της Κομισιόν «τομείς της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης που δεν έχουν “μεταρρυθμισθεί” ακόμα επαρκώς και, επομένως, προκύπτει η “ανάγκη” για νέες μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του Μνημονίου», αναφέρει ενδεικτικά ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, «για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της έναρξης λειτουργίας της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων σε απόσταση ασφαλείας από πολιτικές παρεμβάσεις, για τη δημιουργία κτηματολογίου που θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων, για τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων και για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ως εκ τούτου, στα τέλη Ιουνίου του 2018 οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις».