Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση με drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας

01 Σεπ 2026

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την απόπειρα επίθεσης με drones που έφεραν εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Λειψίας. «Συνολικά, οι αστυνομικές έρευνες, τα πρότυπα της πράξης και τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών καταδεικνύουν ρωσική ευθύνη για την απόπειρα επίθεσης στο αεροδρόμιο της Λειψίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ στο Βερολίνο. «Επομένως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία φέρει ευθύνη για την υβριδική επίθεση στη Λειψία στις 4 Αυγούστου», τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ αναμένεται η απάντηση της Μόσχας, καθώς μεταξύ άλλων το Βερολίνο ανακοίνωσε το κλείσιμο του ιδιαίτερης σημασίας προξενείου της Ρωσίας στη Βόννη και του Ρωσικού Σπιτιού (πολιτιστικού κέντρου) στο Βερολίνο. Επίσης, οι έλεγχοι εισόδου για τους Ρώσους υπηκόους θα αυστηροποιηθούν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα κατά της Ρωσίας, ως δράστη της επίθεσης, προκειμένου να δυσχεράνει την επανάληψη τέτοιων επιθέσεων στη Γερμανία και την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.

Η Γερμανία ήταν και θα συνεχίσει να αποτελεί στόχο περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων από τη Ρωσία, προσέθεσε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Η χώρα δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, σημείωσε, αλλά είναι «στόχος πολέμου». Ο Βάντεφουλ επανέλαβε τέλος ότι η Γερμανία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. Η κλήτευση του Ρώσου πρέσβη στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα συζητήσει με τον γγ του ΝΑΤΟ για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συζητήσει αύριο Τετάρτη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε για την πρόσφατη απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λειψία.

   Οι γερμανικές αρχές αποδίδουν στη Ρωσία την απόπειρα αυτήν.

   Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ετοιμάσουν μια απάντηση στο θέμα αυτό, στην προσεχή σύνοδό τους.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα εκφοβιστούν από τις υβριδικές επιθέσεις, λέει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας - Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας συζητά η ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι δεν θα εκφοβιστούν από το Κρεμλίνο, μετά τις υβριδικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το καλοκαίρι και αποδίδονται στη Ρωσία, αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αντιαεροπορική άμυνά της.

«Η Ρωσία επιτίθεται στην Ευρώπη με ένα κύμα υβριδικών επιθέσεων που έχουν αυξανόμενο άμεσο αντίκτυπο», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΕΕ στην Ιρλανδία.

«Η Ρωσία επιδιώκει να μας εμποδίσει να βοηθήσουμε την Ουκρανία, αλλά δεν θα τα καταφέρει», τόνισε.

Η Μόσχα προειδοποιεί ότι θα απαντήσει στις «αντιρωσικές ενέργειες» της Γερμανίας

Η Ρωσία θα απαντήσει στις «αντιρωσικές ενέργειες» της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα  η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αφότου το Βερολίνο κατηγόρησε τη Μόσχα για την απόπειρα επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλλε τον περασμένο μήνα.
Νωρίτερα, η Γερμανία, αντιδρώντας στο περιστατικό αυτό αποφάσισε την λήψη σειράς μέτρων, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο του  ρωσικού πολιτιστικού κέντρου στο Βερολίνο και του ρωσικού προξενείου στη Βόννη.