Επανέρχεται η κ. Γεροβασίλη στο θέμα της μη κάλυψης των δηλώσεων στο Ζάππειο

10 Σεπ 2016

Επανέρχεται η κυβερνητική εκπρόσωπος στο θέμα της μη κάλυψης των όσων έγιναν στο Ζάππειο από τα ιδιωτικά κανάλια, κάνοντας λόγο για καταπάτηση του δικαιώματος στην ενημέρωση από την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλουν ή να αποκρύπτουν ό,τι νομίζουν, όπως αναφέρει.

Με απάντησή της, το πρωί του Σαββάτου, στην ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΝΔ, η κ. Γεροβασίλη λέει:

«Στη Δημοκρατία είναι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης να το επισημαίνει δημόσια, ειδικά όταν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητα. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέπληξε κανέναν καθώς έσπευσε να στηρίξει μια πρακτική επιλεκτικής πληροφόρησης. Λειτούργησε ακόμη μια φορά σαν γραφείο τύπου των καναλιών. Καλώς για τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις, κάκιστα όμως για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα. Μάλλον έχει διαβάσει τον Όργουελ ανάποδα.

» Προφανώς, στενοχωρήθηκε από την επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης και την διεθνή απήχηση της χθεσινής Συνόδου. Τα βαθύτατα αντιδημοκρατικά τους χαρακτηριστικά ακόμη μια φορά ξεχειλίζουν μέσα απ’ την άθλια, προκλητική ανακοίνωσή τους. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαφύγει από την ιδεολογική της μήτρα και αποκαλύπτεται καθημερινά

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε:

«Δεν φτάνει που ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεροβασίλη ρίχνουν μαύρο στην ενημέρωση και τις ζωές 2.000 εργαζομένων, θέλουν να τους επιβάλλουν και τι θα λένε μέχρι να τους βγάλουν στην ανεργία.

» Αίσχος! Τους προτείνουμε να ακολουθήσουν την πρόταση Κατρούγκαλου και να φτιάξουν μια ιστοσελίδα να προβάλλουν ΜΟΝΟ όσα θέλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Για το ίδιο ζήτημα, Το Ποτάμι σημείωσε ότι οι δημόσιες υποδείξεις της κυβερνητικής εκπροσώπου στους τηλεοπτικούς σταθμούς αποτελούν μνημείο αυταρχικής νοοτροπίας.

«Tα κυβερνητικά στελέχη είναι τόσο εμποτισμένα με αυτή τη νοοτροπία ώστε δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι έτσι παραβιάζουν κάθε αρχή ελευθεροτυπίας, ότι η ιεράρχηση των θεμάτων είναι υπόθεση των δημοσιογράφων και οι επιλογές τους κρίνονται και αξιολογούνται καθημερινά από τους πολίτες. Το επόμενο βήμα θα είναι η ίδρυση υπουργείου Αλήθειας και η παρουσία κυβερνητικού κομισάριου στις συσκέψεις που θα ορίζει τη σειρά και τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων.»

Οι αρχικές ανακοινώσεις 

Την Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας δυσφορία που κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν διέκοψε το πρόγραμμά του για να προβάλει τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών και αντ’ αυτού μετέδιδαν εκπομπές μαγειρικής και επαναλήψεις. «Η Σύνοδος Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μάλλον δεν αποτελεί σημαντική είδηση για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού, προφανώς, δεν είναι συμβατή με την εικόνα καταστροφολογίας, που συστηματικά προβάλλουν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης … κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν διέκοψε το πρόγραμμά του για να προβάλλει τις δηλώσεις δύο Προέδρων Δημοκρατίας και τεσσάρων πρωθυπουργών».

«Προφανώς αντίθετη άποψη είχαν οι 226 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί, από τους οποίους οι 145 από ξένα ΜΜΕ, που βρέθηκαν στο Ζάππειο για την κάλυψη της Συνόδου, η οποία είχε ισχυρότατο διεθνή αντίκτυπο. Φαίνεται ότι τα ιδιωτικά κανάλια έχουν διαφορετική αντίληψη για το ποιο γεγονός είναι άξιο μετάδοσης και ποιο όχι, και προτίμησαν να παίζουν επαναλήψεις και εκπομπές μαγειρικής», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, η ΝΔ έκανε λόγο για «πρωτοφανή ανακοίνωση που έρχεται από τις πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας» και η οποία «αποκαλύπτει με ξεκάθαρο τρόπο πια, τι είχαν και έχουν στο μυαλό τους με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες»

«Η αποψινή δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη αποτελεί όνειδος για τη θέση Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ντροπή για τη Δημοκρατία» ανέφερε η ΝΔ προσθέτοντας: «Η Εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα με μια πρωτοφανή ανακοίνωση που έρχεται από τις πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, εγκαλεί τα ιδιωτικά κανάλια γιατί δεν έκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν απευθείας το γεγονός που εκείνη έκρινε ότι όφειλαν να μεταδώσουν!

Το επόμενο στάδιο είναι να ζητήσει οι συσκέψεις για τα δελτία ειδήσεων να γίνονται στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει «την ενημέρωση που πρέπει»!
Η αποψινή οργουελιανή δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη, προφανώς κατ’ εντολήν Τσίπρα, αποκαλύπτει με ξεκάθαρο τρόπο πια, τι είχαν και έχουν στο μυαλό τους με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες!
Καλούμε και τα υπόλοιπα Κόμματα και τις δημοσιογραφικές ενώσεις να καταδικάσουν τις ολοκληρωτικές πρακτικές της Κυβέρνησης.
Για να μπει τέλος στον κατήφορο, στον οποίο έχει σπρώξει τη χώρα και τη Δημοκρατία η Κυβέρνηση Τσίπρα».