Συρία: Για επίθεση με βόμβες χλωρίου κατηγορείται η κυβέρνηση

07 Σεπ 2016

Η Συριακή Πολιτική Άμυνα, οργάνωση εθελοντών διασωστών που δρα σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση, δήλωσαν ότι κυβερνητικά ελικόπτερα έρριξαν «βόμβες-βαρέλια» που περιείχαν χλώριο στην γειτονιά Σουκάρι στο ανατολικό Χαλέπι.
Η κυβέρνηση της Συρίας είχε αρνηθεί τις προηγούμενες κατηγορίες για χρήση χημικών στη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου. Ο στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις κατηγορίες.
Η Πολιτική Άμυνα ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι 80 άτομα υπέφεραν από ασφυξία. Δεν ανέφερε θανάτους.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανακοίνωσε ότι ιατρικές πηγές ανέφεραν 70 περιπτώσεις ασφυξίας.
Ερευνα του ΟΗΕ και της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για δύο επιθέσεις με τοξικό αέριο το 2014 και 2015.
Η Πολιτική Αμυνα κατηγόρησε την κυβέρνηση για 2 παρόμοιες επιθέσεις με χλώριο τον Αυγουστο, κάτι που διερευνάται απο την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.
Το Χαλέπι είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιμακούμενη βία τους τελευταίους μήνες μετά την κατάρρευση της μερικής εκεχειρίας. Η πόλη είναι χωρισμένη σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.