Αβέβαιη η εφαρμογή της συμφωνίας – 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα

21 Μαρ 2016

Αβέβαιη δείχνει από το πρώτο κιόλας 24ωρο η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που στοχεύει στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, με 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια, ενώ χθες πέρασαν στην Ελληνική επικράτεια 800 πρόσφυγες.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου

Οι πρώτες δυσκολίες στην εφαρμογή της συνεχίστηκαν καθώς οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, χωρίς να μειώνονται σημαντικά, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της Τουρκίας.

Μόνο στη Λέσβο έφτασαν χθες επτά φουσκωτά μεταφέροντας περισσότερους από 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα συνεχίζεται και το δράμα των εκτοπισμένων. Δυο κοριτσάκια έχασαν τη ζωή τους όταν βάρκα προσέκρουσε σε βράχια κοντά στη Ρω, ενώ στη Λέσβο λίγο πριν φτάσει ένα από τα πλοιάρια σε ακτή κοντά στο αεροδρόμιο δύο άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου μέσα στην υπερφορτωμένη βάρκα.

Στη Ρώ, δύο κοριτσάκια ενός και τεσσάρων ετών ανασύρθηκαν νεκρά από τη θάλασσα.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης παραμένουν 13.250 πρόσφυγες. Όπως έγινε γνωστό αύριο Τρίτη θα μεταφερθούν στον καταυλισμό της Ειδομένης έξι κλινάμαξες του ΟΣΕ προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτές πρόσφυγες και μετανάστες. Εξι κλινάμαξες «επιστρατεύει», προς το παρόν, ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασής τους.Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα φιλοξενούνται 5.132 μετανάστες και πρόσφυγες. Περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 582 περίπου που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα..

Μέχρι τις 8 το πρωί είχαν καταγραφεί στην Αττική 13.711 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.287 βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Ενόχληση της κυβέρνησης

Τη δυσφορία τους για τη στάση της Τουρκίας την πρώτη μέρα της εφαρμογής της συμφωνίας εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι τονίζοντας ότι δεν βοηθά στην απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας. Η νέα ροή των 875 προσφύγων σήμερα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Τις επόμενες μέρες φτάνουν στην Ελλάδα 2.400 ειδικοί επί του ασύλου ενώ τίθενται στο μικροσκόπιο οι κινήσεις από την απέναντι πλευρά. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η υλοποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι συνυφασμένη με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Το κλείσιμο της Ανατολικής Βαλκανικής οδού ζητάει τώρα η αυστριακή υπουργός

Έπειτα από πρωταγωνιστικές της πρωτοβουλίες, επί εβδομάδες, για το σφράγισμα της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, με συγκλήσεις εξωθεσμικών υπουργικών διασκέψεων και εξωθεσμικών συναντήσεων σε επίπεδο αστυνομικών διευθυντών, από χώρες μη μέλη της ΕΕ, αλλά και με φραστικές επιθέσεις και απειλές της εναντίον της Ελλάδας (αποπομπή από τη Ζώνη Σένγκεν), η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ζητά τώρα το κλείσιμο και της Διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων.

Σε μακρά συνέντευξη της στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, η προερχόμενη από το συγκυβερνών – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπουργός Εσωτερικών, προειδοποίησε πως, μετά το κλείσιμο της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, υπάρχει ένα «δυναμικό» 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη.

Σε σχέση με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, η Μικλ-Λάιτνερ κατηγόρησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «ανεύθυνη» συμπεριφορά, διότι, όπως σημείωσε, προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις «λάσπες», επειδή ίσως μετά ανοίξουν και πάλι τα σύνορα, ενώ η ίδια τόνισε την αποφασιστικότητά της να παραμείνει συνεπής στο ό, τι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέξουν τη χώρα προορισμού τους και στο ό, τι είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα.

Η Μικλ-Λάιτνερ εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία, όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα, για το λόγο αυτό πρέπει τώρα οι προσπάθειες να καταβληθούν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στα Ανατολικά Βαλκάνια, καθώς, διαφαίνονται ήδη, από αυξανόμενες περιπτώσεις και δραστηριότητες διακινητών, κινήσεις παράκαμψης προς τη Βουλγαρία, όπου, κατά την άποψή της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης.