Ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής συνδέσμων-παρατηρητών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αποστολή την εποπτεία της εφαρμογής των προβλεπομένων στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου για το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό, ως προς τις επανεισδοχές.
Συγκεκριμένα, οκτώ Τούρκοι εμπειρογνώμονες παρατηρητές βρίσκονται από σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη προκειμένου να αναλάβουν έργο στο hot spot της Μόριας. Άλλοι έξι έφτασαν χθες στη Χίο και πέντε αναμένονται να πάνε σήμερα στη Σάμο. Οι Τούρκοι παρατηρητές θα επιβλέπουν τη διαδικασία επαναπροώθησης και θα πιστοποιούν ότι οι προς επιστροφή μετανάστες μπήκαν στα νησιά από την Τουρκία. Ανάλογος αριθμός Ελλήνων εμπειρογνωμόνων αναμένεται από σήμερα να τοποθετηθεί στα λιμάνια των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων, στο Δικελί απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης και τον Τσεσμέ απέναντι από την πόλη της Χίου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, ένας από τους έξι τούρκους αστυνομικούς επιχείρησε να χρησιμοποιήσει διαβατήριο που είχε σφραγίδα εισόδου στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει ότι: «Σε κάθε υπήκοο τρίτης χώρας (και της Τουρκίας) που έρχεται στην Ελλάδα, δεν του απαγορεύεται η είσοδος αν έχει στο διαβατήριό του σφραγίδα του ψευδοκράτους».Αποσαφηνίζεται ωστόσο ότι αντί να σφραγιστεί το διαβατήριό του, σφραγίζεται βίζα εισόδου σε ξεχωριστό έγγραφο, το οποίο μπαίνει μέσα στο διαβατήριο. Αυτό εφαρμόστηκε και στην συγκεκριμένη περίπτωση, υποστηρίζει το υπουργείο.
Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επισκεφθούν την Τουρκία για να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην οποία κατέληξαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός και πρόσθεσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά?τα 35 από τα 72?κριτήρια που είχε θέσει η Ευρώπη για να παραχωρηθεί στους Τούρκους η δυνατότητα να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου
Με 1.551 πρόσφυγες και μετανάστες υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου «βρήκε» η σημερινή Δευτέρα το βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα Δευτέρα πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο είναι 784 και 21.
Στα νησιά παραμένουν με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1251 στη Χίο και 1113 στη Σάμο. Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γρμμής.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως οι νομικές διευθετήσεις «παίρνουν κάποιο χρόνο», ωστόσο, επανέλαβε πως η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη του σχήματος επιστροφής στην Τουρκία όλων των μεταναστών που περνούν παράτυπα στα ελληνικά νησιά είναι η χθεσινή ημέρα, 20η Μαρτίου. «Στόχος είναι οι επιστροφές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι χθες Κυριακή, πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας, 1.000 περίπου μετανάστες πέρασαν στα ελληνικά νησιά, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε: «λαμβάνουμε υπόψη τις δυσκολίες, ωστόσο η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση της συμφωνίας».