Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τον έλεγχο της χώρας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευή, ενώ ξεκίνησε εκκαθαρίσεις εκτός από το στράτευμα και στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Μετά από αρκετές ώρες παραμονής στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο ουσιαστικά μετέτρεψε σε κέντρο του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίμπ Ερντογάν, αποχώρησε, ενώ την ίδια ώρα έστειλε μαζικά μήνυμα κειμένου σε τουρκικά κινητά τηλέφωνα σήμερα καλώντας τους Τούρκους να «υπερασπιστούν» τη δημοκρατία και την ειρήνη.
Το μήνυμα με προέλευση «RT ERDOGAN» το οποίο υπογράφει με το πλήρες όνομά του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλεί επίσης τον λαό να κατέβει στους δρόμους εναντίον μιας «μικρής ομάδας στρατιωτικών».
Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη ζήτησε ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας. Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία.
«Παραδώστε μας τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Επίσης, ο Ερντογάν κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε «είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα».
Συλλήψεις στρατιωτικών και δικαστικών
Συνεχίζονται οι συλλήψεις στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α’ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δέκα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, και διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το δίκτυο NTV.
Οι συλλήψεις αυτές ακολουθούν πληροφορίες που μεταδόθηκαν για συλλήψεις δικαστών άλλων δικαστηρίων, μια ένδειξη ότι η έρευνα διευρύνεται στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πει πως μέλη μιας «παράλληλης δομής» στον στρατό βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα ? εννοώντας τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.
Οι τουρκικές αρχές απομάκρυναν από τα καθήκοντά τους άλλους 2.745 δικαστές, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επιβολής της θανατικής ποινής για αυτούς που αποπειράθηκαν να επιβάλουν στρατιωτικό πραξικόπημα.
«Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα» είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αλλά τόνισε πως το απόγευμα θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις «ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».
Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».
Συνολικά 265 οι νεκροί
Η απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας από στασιαστές στρατιωτικούς προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι πραξικοπηματίες, δήλωσε ο Γιλντιρίμ.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 104 πραξικοπηματίες έχασαν τη ζωή κατά τη χθεσινή νύχτα. Συνολικά, 265 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Την ίδια ώρα φρικτές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, από τα όσα συνέβησαν στην Τουρκία το πρωί του Σαββάτου, όταν άρχισαν να παραδίνονται στρατιώτες που πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.