Βέλγιο: Απαγγελία κατηγοριών εναντίον τριών για τρομοκρατία – Μεταξύ τους και ο άνθρωπος με το καπέλο και την λευκή καμπαρντίνα

26 Μαρ 2016

Η βελγική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον Φεϊσάλ Σεφού, ο οποίος ενδέχεται να είναι σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ ο «τρίτος άνθρωπος» με το καπέλο που έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ο Φεϊσάλ, ο,οποίος συνελήφθη την Πέμπτη από τις βελγικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες είναι δημοσιογράφος που έχει κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη χώρα.
Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατικές δολοφονίες» και «συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας» και τέθηκε σε προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Ο Φεϊσάλ Σ. είναι το πρώτο άτομο στο οποίο απαγγέλοντααι κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες κατά τις οποίες 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 300 τραυματίστηκαν.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και κατά  δύο άλλων συλληφθέντων, του Ραμπάχ Ν., ο οποίος συνελήφθη χθες στις Βρυξέλλεςκαι κατά του Αμπουμπακάρ Α ,ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη για «συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας».

Ο Σεφού εντοπίστηκε, αφότου αναγνωρίστηκε από τον οδηγό ταξί που τον μετέφερε, μαζί με τους άλλους δύο καμικάζι, την Τρίτη το πρωί, την ημέρα των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων. Διεξήχθη έρευνα στο σπίτι του, χωρίς να βρεθούν όπλα ή εκρηκτικά.

Την Παρασκευή, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανάμεσα στους τρεις συλληφθέντες κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης ήταν και ο «Faycal C». Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίστηκε εάν επρόκειτο για τον άντρα με την λευκή καμπαρντίνα, που εμφανίζεται στο βίντεο του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του αεροδρομίου.Η εφημερίδα Le Soir ισχυρίζεται ότι ο Faycal C αναγνωρίστηκε από τον οδηγό ταξί, που μετέφερε τους τζιχαντιστές στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Σε αμερικανικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία, ένας από τους βομβιστές των Βρυξελλών

Ο ένας από τους βομβιστές-καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, βρισκόταν σε έναν από τους καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία που καταρτίζουν οι αρχές των ΗΠΑ ήδη «πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού», την 13η Νοεμβρίου 2015, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο αδελφός του Χάλιντ, ο οποίος ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών, είχε προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο «λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, πριν από πολλούς μήνες», πρόσθεσε το CNN, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον κατάλογο αναφέρεται.

Κενά στο δίκτυο ασφάλειας της ΕΕ

Κενά στο δίκτυο ασφάλειας της ΕΕ εντοπίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ισλαμική τρομοκρατία που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν το χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι Ευρωπαίοι αναλυτές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών και απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι αναλυτές κάνουν εκτενή αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στην εφημερίδα ότι τόσο οι βελγικές, όσο και οι τουρκικές διωκτικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες «τρίτων» χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός τους, δίχως όμως- όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο- να μπορέσουν να τις αποτρέψουν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι παραλείψεις που συνεχίζουν να εντοπίζονται στον έλεγχο και στην δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εισόδου στη χώρα μας αξιολογούνται από το Συμβούλιο ως «κενά στην αντιτρομοκρατική ομπρέλα της ΕΕ.»

Πάντως, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Στην έκθεση ακόμη επισημαίνεται η ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία. Ως παράδειγμα αναφέρεται,ότι ενώ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.Επίσης αποκαλύπτεται ότι πέρυσι μόλις πέντε χώρες μοιράστηκαν πληροφορίες για δράση τζιχαντιστών στη βάση δεδομένων της Europol.

Τα λάθη και οι παραλείψεις των βελγικών αρμόδιων αρχών είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπόρεσαν να αποτραπούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, εκτιμά ο γερμανός ειδικός σε θέματα ασφαλείας Γιόαχιμ Κράουζε.

Όπως επισημαίνει στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «γεγονός είναι ότι βεβαίως ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρχών. Μόνο που στα δύο συστήματα υπάρχουν ακόμη προβλήματα ως προς την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων».

Ο γερμανός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου παραδέχεται ότι σαφώς και υπάρχουν ελλείψεις, ωστόσο εκτιμά ότι «εν μέρει αυτές οι ελλείψεις είναι πολιτικά επιθυμητές. Η προστασία των (σ.σ. προσωπικών) δεδομένων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Και όταν μιλάμε για σύνδεση διαφόρων ‘δεξαμενών δεδομένων’ πρόκειται ουσιαστικά για άρση των μέτρων προστασίας δεδομένων».