Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προγραμματίζει έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση ύψους 849 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες για τη χρήση των υποδομών της πόλης, αλλά και την ασφάλεια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μια μέρα μετά την κήρυξη της πολιτείας από τον κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο σε κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης, ζητώντας ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ώστε η πολιτεία να καλύψει τις υποχρεώσεις της στις δημόσιες υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν στις 5 Αυγούστου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσημη εφημερίδα της πολιτείας ανέφερε ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων οδήγησε σε «σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βασικών δημοσίων υπηρεσιών» και χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποτραπεί «μια ολοκληρωτική κατάρρευση «της διοίκησης της δημόσιας ασφάλειας, υγείας, εκπαίδευσης, μέσων μεταφοράς και περιβαλλοντικής διαχείρισης».
Τα έσοδα της πολιτείας του Ρίο έχουν καταρρεύσει τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Η ανακοίνωση για την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» εκδόθηκε έπειτα από την επίσκεψη στην πολιτεία την περασμένη εβδομάδα του μεταβατικού προέδρου Μισέλ Τέμερ που δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πως θα εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις. Η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 500.000 ξένους επισκέπτες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.