Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια – Αναμένονται οι θεσμοί – Εξηγήσεις από ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό ζητά η Αθήνα

22 Φεβ 2016

Επιστρέφουν από σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια με στόχο να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κυρίως στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών και να επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος ώστε την επόμενη εβδομάδα να επιστρέψουν και οι επικεφαλής της τρόικας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ αντί στόχου για έλλειμμα 0,25% , παρά το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί. Αντιθέτως, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και «βλέπει» δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ φέτος που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει ηπιότερη στάση με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να υποστηρίζουν ότι συγκλίνει περισσότερο με τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Να δώσει εξηγήσεις στο Euroworking Group για το πώς προκύπτουν οι εκτιμήσεις του για δημοσιονομικό κενό 8-9 δισ. ευρώ έως το 2018 καλεί τον κ. Τόμσεν η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει Plan B για το ασφαλιστικό, που περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, ακόμη και κύριων, καθώς αυτό δεν είναι πλέον μονομερής απαίτηση του ΔΝΤ, αλλά και της ευρωπαϊκής πλευρά.

Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν οι δύο πλευρές –τρόικα και κυβέρνηση– συμφωνήσουν ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή πόσα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.