Οι υπουργοί οικονομικών και διοικητές τραπεζών από 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου συναντήθηκαν στην κινεζική πόλη Chengdu για να συζητήσουν, ανάμεσα στ’άλλα, τους κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που έχουν σκιαστεί από την απόφαση της Βρετανίας να αφήσει την ΕΕ.
Το ανακοινωθέν των G20, που συνεδρίασαν στην Κίνα το Σαββατοκύριακο, αναφέρει ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ενισχύει τις αβεβαιότητες» για την παγκόσμια οικονομία, με το Brexit να προστίθεται στις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.
Όμως δηλώνουν ότι οι χώρες της ΕΕ «είναι σε καλή θέση» ώστε να αντιμετωπίσουν «δυναμικά» τις ενδεχόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι.
Στις συζητήσεις επίσης αναγνωρίστηκε ότι η πλεονάζουσα διαθεσιμότητα χάλυβα είναι παγκόσμιο ζήτημα. Το πλεόνασμα στο χάλυβα έχει αρνητική επίδραση στο εμπόριο και τους εργάτες και απαιτεί συλλογική αντίδραση, είπαν οι G20.
Δεν αναφέρεται στήριξη στην κυβέρνηση της Τουρκίας
Από την πλευρά της, η Τουρκία, που συμμετέχει στους G20, επιθυμούσε διακαώς να περιληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν, έγκριση της σημερινής κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά απέτυχε, αναφέρουν πηγές του G20.
Ο τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Mehmet Simsek, που παρακολούθησε τη συνάντηση, αρνήθηκε ότι η Άγκυρα προσπάθησε να γίνει τέτοια αναφορά, τουιτάροντας «δεν πήραμε καμιά τέτοια πρωτοβουλία».
Αλλά ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία επεδίωξε την αναφορά. «Αληθεύει ότι η Τουρκία επιθυμούσε μια γραμμή για το θέμα, συζητήθηκε στις συνεδρίες για την προετοιμασία του ανακοινωθέντος, αλλά ο υπουργός, αφού μίλησε με μερικούς από μας, έκρινε ότι ήταν σοφότερο να μην εγείρει το θέμα αυτό στην συνεδρία του G20. Κι αυτό ήταν σοφό», είπε ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξη τύπου.
Η Τουρκική κυβέρνηση που επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη και εξετάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής επιθυμούσε να περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν, μια παράγραφος για την Τουρκία.
«Η ενδυνάμωση των κανόνων δικαίου είναι θεμελιώδης για την βιώσιμη ανάπτυξη και υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας στις επιδιώξεις της να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα και ευημερία» θα έλεγε η επιπλέον παράγραφος στο ανακοινωθέν, μεταδίδει το Reuters.
Οι εκπρόσωποι όμως των χωρών της ΕΕ δεν το υποστήριξαν και έτσι δεν υπάρχει αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν. Αν και οι δυτικές χώρες υποστήριξαν την Τουρκική κυβέρνηση στην επικράτησή της απέναντι στους πραξικοπηματίες, οι πρωτοφανείς διώξεις και η πρόθεση επαναφοράς της θανατικής ποινής ψύχραναν τις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ.
Πηγή reuters.com