Πιέσεις στην Τουρκία να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα – Συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Νταβούτογλου τη Δευτέρα

02 Μαρ 2016

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ πίεσε ώστε να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 29 Νοεμβρίου με την Άγκυρα ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Εν των μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό θα έχουν τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.