Σκληρό παζάρι ΕΕ-Τουρκίας από το πρωί, για το προσφυγικό

18 Μαρ 2016

Με τον Αχμέτ Νταβούτουγλου  ξεκίνησαν  διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Ντοναλτ Τουσκ  και ο πρόεδρος της Κομισιόν  Ζαν  Κλοντ Γιουνκερ  κατά 2η μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες καθώς και ο προεδρεύων Ολανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε Αναμένω σήμερα να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο.

ΟΙ διαπραγμετεύσεις  διακόπηκαν για μία ώρα και ξανάρχισαν, για «τεχνική επεξεργασία» των θεμάτων. όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν.

«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε  ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην  συνάντηση. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».
Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν

Δριμεία επίθεση στην Ευρώπη εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση. «Η Ευρώπη είναι ανέντιμη, ανειλικρινής στην στάση της έναντι των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Τουρκία. και χορεύει σε ένα ναρκοπέδιο όταν άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες»
ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος. και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει το δικό της μητρώο για τους μετανάστες πριν να πει στην Τουρκία τι να κάνει» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών συγκεκριμένα μέτρα και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης» σχολίαζαν εξάλλου  κυβερνητικοί κύκλοι.