Σπ. Λυκούδης: Νέος και Μεγάλος Πολιτικός Σχηματισμός στο Μεσαίο Χώρο

28 Φεβ 2016

«Υποστηρίζω, με πεποίθηση και αυτοπεποίθηση, ότι μόνο η δημιουργία ενός Νέου και Μεγάλου Πολιτικού Σχηματισμού στο Μεσαίο Χώρο, στο ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο, που μπορεί να συγκροτηθεί από κόμματα, δυνάμεις οι οποίες συγκλίνουν στην επιδίωξη κοινών πολιτικών στόχων, για τη Ανασυγκρότηση και ανάταξη της πατρίδας μας μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να ανοίξει δρόμους»,είπε στην ομιλία του στο συνέδριο του Ποταμιού, ο Σπύρος Λυκούδης..

Προειδοποίησε ότι «η σημερινή στασιμότητα μας μπορεί ταχύτατα να μεταβληθεί σε άτακτη υποχώρηση και αμελητέα εκλογική απήχηση εάν επικρατήσουν αντιλήψεις κομματικού πατριωτισμού και δυνάμεις αδράνειας. Αν αφήσουμε να λειτουργήσουν οι φοβίες μας μπορεί να μετατρέψουν τα σημερινά δημοσκοπικά προβαδίσματα της Ν.Δ ή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίστρεπτα ισχυρά ρεύματα. Θα είναι τότε αργά», τόνισε.

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του ο κ. Λυκούδης σημείωσε πως, «το Ποτάμι, ως ένα νέο και άφθαρτο κόμμα, με τις δικές του δυνάμεις, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις αξίες, τις πεποιθήσεις και το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό του Πρόγραμμα, μπορεί πράγματι να πρωτοστατήσει στη δημιουργία του Νέου και του Μεγάλου. Το έχουν όλοι ανάγκη. Πρωτίστως, το έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες που περιμένουν από εμάς κινήσεις που να διασφαλίζουν το δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της.

Την έξοδο από την κρίση, το τέλμα και την παρακμή προσφέροντας τον προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό, δημοκρατικό άξονα πολιτικής σταθερότητας χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να κυβερνηθεί η χώρα και να βγει από τα αδιέξοδά της.Σε μια τέτοια προοπτική το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά και καθοριστικά. Το πιστεύω ακράδαντα».

Αναφερόμενος στην μέχρι τώρα πορεία του Ποταμιού, ο Σπύρος Λυκούδης, επεσήμανε: «Έχω επανειλημμένως υποστηρίξει ότι το Ποτάμι έχει το πιο προχωρημένο το πιο σοβαρό, υπεύθυνο και αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.Δεν πάσχουμε εκεί. Αλλού είναι το πρόβλημα.

Δεν αρκούν οι προτάσεις και οι επεξεργασίες. Δεν είμαστε εργαστήριο ιδεών ή όμιλος πολιτικού προβληματισμού. Είμαστε κόμμα που θέλει να αλλάξει την ζωή των πολιτών.Άρα χρειαζόμαστε πολιτικό σχέδιο. Εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και αποσαφήνιση του μπλοκ των δυνάμεων που θα την υποστηρίξει. Άρα τις συμμαχίες μας.

Ας μη γελιόμαστε. Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Δεν καταφέραμε, μολονότι το αξίζαμε πέρα για πέρα, να αποτελέσουμε πόλο συσπείρωσης και προσέλκυσης δυνάμεων που έχουν απογοητευθεί από τα δυο ισχυρότερα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Έχασε Το Ποτάμι δυστυχώς πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας να βρει τι ακριβώς είναι. Ταλαντευόμενο ανάμεσα στην επιφανειακή πολιτικά αντίληψη και κατά τη γνώμη μου κοινωνικοπολιτικά αντιεπιστημονική ότι δεν υπάρχει πολιτικός χάρτης Αριστεράς Κέντρου και Δεξιάς και ότι η αντίθεση είναι ανάμεσα σε ένα νεφελώδες παλιό και σε ένα νεφελώδες νέο.Πρόκειται για γενεσιουργό λάθος του Ποταμιού».