Η διαφορά μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρική κούρσα συρρικνώθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Reuters/Ipsos που έγινε μετά το μακελειό του Ορλάντο.
Ο Τραμπ κατηγόρησε την πολιτική των δημοκρατικών για το χειρότερο μακελειό στην ιστορία των ΗΠΑ και επανέφερε τη δέσμευσή του να απαγορεύσει τη μετανάστευση μουσουλμάνων, ενώ η Κλίντον προειδοποίησε ενάντια στη δαιμονοποίηση των μουσουλμάνων αμερικανών.
Η δημοσκόπηση που έγινε Παρασκευή με Τρίτη έδειξε την Κλίντον να προηγείται κατά 11,6 μονάδες με 44,6% έναντι του 33% του Τράμπ. Η διαφορά στο πενθήμερο που έληγε το Σάββατο ήταν 13 μονάδες.
Το μακελειό στο Ορλάντο όπου ο ένοπλος σκότωσε 49 άτομα και τραυμάτισε 53 θα μπορούσε να έχει παρατεταμένη επίδραση στην προεδρική κούρσα, καθώς προσθέτει τις ανησυχίες για τη μετανάστευση, τη βία με όπλα και την θρησκευτική ανοχή στην ήδη εύθραστη και ιδιαίτερα αρνητική καμπάνια.
Ο 29χρονος δράστης Όμαρ Ματίν, γεννημένος στις ΗΠΑ, γιος Αφγανών μεταναστών, κάλεσε τις αρχές στη διάρκεια του μακελειού δηλώνοντας πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.. Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές όμως λένε ότι ο Ματίν ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πήρε οδηγίες ή βοήθεια από εξωτερικές ομάδες όπως το ΙΚ.
Ο Τραμπ σε ομιλία του τη Δευτέρα είπε ότι θα απαγορεύσει την μετανάστευση από χώρες με «αποδεδειγμένη ιστορία τρομοκρατίας» εναντίον των ΗΠΑ, της Ευρώπης και σύμμαχων κρατών «μέχρι να καταλάβουμε πλήρως πώς να τερματίσουμε αυτές τις απειλές».
Η Κλίντον, που θεωρείται ότι θα είναι η Δημοκρατική υποψήφια για την Προεδρία δήλωσε ότι «Η προκατάληψη, η παράνοια και ο κομματισμός δεν είναι σχέδιο και δεν πρόκειται να προστατεύσει κανέναν», ενώ επανέλαβε την υποστήριξή της για συντονισμένη στρατιωτική δράση στη Συρία και το Ιρακ και κάλεσε για αυστηρότερους ελέγχους στις πωλήσεις όπλων.
πηγή: reuters.com