Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο περισσότερων από 1000 ιδιωτικών σχολείων και επεκτείνει την περίοδο κράτησης υπόπτων χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία στο πρώτο διάταγμα από την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να περάσουν νόμους χωρίς πρότερη κοινοβουλευτική στήριξη και τους επιτρέπει να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες κατά το δοκούν.
Οι Τουρκικές αρχές ήδη έχουν εξαπολύσει μαζικές διώξεις στο στρατό, την αστυνομία, το δικαστικό και εκπαιδευτικό σύστημα στοχεύοντας στους οπαδούς του εξόριστου Φ. Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί σαν εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος.
Το πρώτο διάταγμα με την υπογραφή του Ερντογάν επιτρέπει το κλείσιμο 1043 ιδιωτικών σχολείων, 1229 ιδρυμάτων, 19 συνδικάτων, 15 πανεπιστημίων και 35 ιατρικών ιδρυμάτων λόγω πιθανολογούμενων διασυνδέσεων με το κίνημα του Γκιουλέν, μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού το Σάββατο.
Επίσης ο Ερντογάν ενέκρινε την επέκταση της περιόδου που κάποιοι ύποπτοι μπορούν να κρατηθούν χωρίς κατηγορία στις 30 μέρες (από 4 που ίσχυε) λέει το Αναντολού. Η περίοδος αυτή επεκτείνεται για να διευκολυνθεί η πλήρης έρευνα για το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Το διάταγμα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο αλλά με απλή πλειοψηφία την οποία διαθέτει το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ.
Μιλώντας στους βουλευτές αργά την Παρασκευή, ο Ερντογάν ορκίστηκε να φέρει στη δικαιοσύνη το τρομοκρατικό, όπως το χαρακτηρίζει, κίνημα του Γκιουλέν. Επισης επιθεώρησε τα κατεστραμμένα από την επίθεση των πραξικοπηματιών σημεία του κτιρίου του κοινοβουλίου.
Συλλήψεων συνέχεια
Οι Τουρκικές αρχές συνέλαβαν ένα ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν, αναφέρει το πρακτορείο Αναντολού. Ο Μοχάμεντ Σαϊρ Γκιουλέν συνελήφθη στην πόλη Ερζερούμ και θα μεταφερθεί στην Άγκυρα για ανάκριση. Ανάμεσα στις πιθανές κατηγορίες εναντίον του είναι και η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, λέει το πρακτορείο. Είναι η πρώτη σύλληψη από το συγγενικό περιβάλλον του Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η Τουρκία επίσης συνέλαβε στενό συνεργάτη του Γκιουλέν, δήλωσε αξιωματούχος της προεδρίας. Ο Χαλίς Χανσί, που περιγράφεται σα δεξί χέρι του Γκιουλέν, ήρθε στην Τουρκία δύο μέρες πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Επίσης συνελήφθη ο Χασάν Καράκους, ο πιλότος που βομβάρδισε το αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα σκοτώνοντας 42 άτομα, συνέχισε ο ίδιος.
Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή
Σε γέφυρες, το μετρό και διαφημιστικές πινακίδες στην Κωνσταντινούπολη έχουν κρεμαστεί πανό που γράφουν «Hakimiyet Milletindir» (Ο λαός αποφασίζει). Κόκκινες τουρκικές σημαίες στολίζουν λεωφορεία και μερικά αυτοκίνητα .
Οι συγκοινωνίες ήταν δωρεάν από το κάλεσμα του Ερντογάν να βγει ο κόσμος στους δρόμους και θα είναι μέχρι την Κυριακή, που το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP οργανώνει «συγκέντρωση δημοκρατίας» στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία έχει καλέσει και οπαδούς του ΑΚΡ για να καταδικάσουν την απόπειρα.
Γιλντιρίμ: Αν χρειαστεί θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η Τουρκία δεν σχεδιάζει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέρα των τριών μηνών, αλλά θα το κάνει αν χρειαστεί, είπε ο πρωθυπουργός Μπ. Γκιλντιρίμ. Ο ίδιος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι μόνο λίγοι απ’ αυτούς που συμμετείχαν στην απόπειρα διαφεύγουν – μια ομάδα περίπου 15 ατόμων που επιτέθηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερντογάν στη Μαρμαρίδα και μερικοί που πήγαν στην Ελλάδα.
Είπε ακόμα ότι η Τουρκία σκοπεύει να διαλύσει την ειδική προεδρική φρουρά.
Ερντογάν: Ανασύσταση του στρατού με «νέο αίμα»
Ο Ερντογάν είπε σε συνέντευξη στο Reuters την Πέμπτη ότι θα ανασυστήσει το στρατό με «νέο αίμα».
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας θα συνεδριάσει υπό τον Ερντογάν στις 28 Ιουλίου, λίγες μέρες νωρίτερα από τον προγραμματισμό, μεταδίδει το NTV, σημάδι ότι ο πρόεδρος θέλει να δράσει γρήγορα για να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης πάνω στο στρατό. Αυτή τη φορά η συνεδρίαση που συνήθως γίνεται κάθε Αύγουστο θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο και όχι στο γενικό επιτελείο.
πηγή: reuters.com