Τουρκία: Νίκη Ερντογάν – Απέτυχαν οι πραξικοπηματίες – Συνελήφθησαν οι «εγκέφαλοι» – Πάνω από 200 οι νεκροί – Αποφασιστικός ο ρόλος των πολιτών

16 Ιουλ 2016

Απέτυχε το αιματηρό πραξικόπημα στην Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι νεκροί πλησιάζουν τους 200 και οι τραυματίες τους και 1.154 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εστίες αντίστασης ακόμα υπάρχουν στη Τουρκία, κατά 90 % ελέγχεται η κατάσταση από την πλευρά Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ εξετάζεται η επαναφορά της θανατικής ποινής,με ειδική ρύθμιση , για τους «εγκεφάλους» του πραξικοπήματος .

Ήδη με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Αλί Οζτούρκ  και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιπτέραρχος Μετίν Ιγιντλί.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και θα δικαστούν με την κατηγορία της «προδοσίας».

Η απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας από στασιαστές στρατιωτικούς προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι πραξικοπηματίες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ, που μιλούσε σε συνεντευξη Τύπου στην Άγκυρα, είπε πως 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία χαρακτήρισε «κηλίδα» στη τουρκική δημοκρατία. Η κατάσταση είναι «υπό πλήρη έλεγχο», πρόσθεσε.

Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε, ανακοίνωσε ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως σκοτώθηκαν 104 πραξικοπηματίες. «Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε», δήλωσε ο Ντουντάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Επιβεβαίωσε πως 90 πρόσωπα –41 αστυνομικοί, δύο στρατιώτες και 47 πολίτες– «έπεσαν ως μάρτυρες» στη διάρκεια των βιαιοτήτων.

Ο στρατηγός Ντουντάρ επιβεβαίωσε εξάλλου πως 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με το αιματηρό πραξικόπημα, στη διάρκεια του οποίου οι αντάρτες έκαναν χρήση μαχητικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης.

Ο στρατηγός δήλωσε ακόμη πως πολλοί στρατιωτικοι διοικητές συνελήφθησαν όμηροι από πραξικοπηματίες στρατιώτες. Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN Turk, πως η Τουρκία έχει «κλείσει το κεφάλαιο» των πραξικοπημάτων για τα καλά και δεν θα το ανοίξει ποτέ ξανά.

Σχεδόν εξήντα στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος παραδόθηκαν σε οπλισμένους αστυνομικούς σε μια από τις γέφυρες στα Στενά του Βοσπόρου σήμερα, εγκαταλείποντας τα άρματα μάχης τους με τα χέρια ψηλά, όπως καταγράφηκε σε πλάνα που μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να παραδίδονται στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

 Έκρυθμη κατάσταση 

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη,  καθώς αν και οι κυβερνητικές δυνάμεις  έχουν ανακτήσει τον έλεγχο και ανακατέλαβαν όλα τα κυβερνητικά κτίρια που είχαν καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες, όλη τη νύχτα συνεχίστηκαν οι μάχες σε διάφορα σημεία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και ακόμη δεν υπάρχει απόλυτος έλεγχος της κατάστασης.

Ο νικητής αυτής της αιματηρής αναμέτρησης Ταγιπ Ερντογάν, κάλεσε μέσω του Twitter τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει «νέα ανάφλεξη».

Οι πολίτες νίκησαν τα τανκς

Σημαντικός ήταν ο ρόλος των πολιτών, οι οποίοι ξεχύθηκαν  στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Ερντογάν, ο οποίος μίλησε  τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος στο CNN Turk,μέσω κινητού τηλεφώνου και Skype. Erdogan_skype1O τούρκος πρόεδρος απηύθηνε έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες. Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».

Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

Erdogan_ peopleΚατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, περίπου στις 4  το πρωί, απευθυνόμενος σ’ ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που κρατούσαν σημαίες στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση παραμένει στο τιμόνι. Δήλωσε ακόμη πως η αναταραχή συνεχίζεται στην Άγκυρα και πως ελπίζει ότι θα τελειώσει σύντομα.

 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε το πρωί πως διόρισε έναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος φέρεται ότι ειναι κρατούμενος των στρατιωτικών που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Απελευθερώθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ

Ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, διορίσθηκε σ’ αυτό το ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη του στρατηγού Ακάρ. Τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έχει συλληφθεί όμηρος.

EPA/PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Οι πραξικοπηματίες δηλώνουν πως εξακολουθούν να μάχονται

Ωστόσο, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοι που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Διάγγελμα Ερντογάν τα ξημερώματα
Erdogan_diloseisΟ Τούρκος πρόεδρος έφτασε στις 4 τα ξημερώματα  στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον υποδέχτηκαν χιλιάδες οπαδοί του.

Οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν -ύστερα από έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν- σε δρόμους και πλατείες, σε ολόκληρη τη γειτονική χώρα, ανέτρεψαν την αρχική κατάσταση που είχαν επιβάλει οι πραξικοπηματίες οι οποίοι τις πρώτες ώρες έλεγχαν βασικά σημεία  σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Σε διάγγελμά του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης είπε ότι «θα ξεκαθαρίσουν οι ένοπλες δυνάμεις». Κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στα στρατόπεδα και να λήξουν οι συγκρούσεις. Μίλησε για ένα παράλληλο κράτος που εδώ και δεκαετίες κατόρθωσε να διεισδύσει στις δομές των ενόπλων δυνάμεων.

«Υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Είχαν καταφέρει μετά από μια προσπάθεια 40 ετών να βρίσκονται στις δομές του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων. Είναι προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα», είπε ο Ερντογάν.«Οι ένοχοι θα πληρώσουν. Ο,τι και να κάνουν, δεν θα τα καταφέρουν».

Την ίδια ώρα, μια ομάδα στρατιωτών εισέβαλε στο κτίριο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ντογάν, στο οποίο πρόσκειται μεταξύ άλλων και το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. Ωστόσο, οι στρατιώτες εκδιώχθηκαν από το κτήριο μετά από μαζική κινητοποίηση πολιτών.

Σκληρές μάχες όλη τη νύχτα

Όλη τη νύχτα  υπήρξαν σκληρές συγκρούσεις με στρατιωτικές ομάδες να εξαπολύουν πυρά εναντίον διαδηλωτών, αλλά και να ανταλλάσσουν πυρά με δυνάμεις της Αστυνομίας -τόσο στην Αγκυρα, όσο και στην Κωνσταντινούπολη- Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως επίσης μετέδωσε το CNN Turk.

Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ’ εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Υπάρχουν αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τον κόσμο στην ‘Αγκυρα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τόνισε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα έχει απαγορευτεί στις πτήσεις. Μεταδίδονται πληροφορίες για σύλληψη τουλάχιστον πενήντα στρατιωτικών.

Μεταδίδονται επίσης πληροφορίες περί συγκρούσεων στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών. Καθώς επίσης και για έκρηξη βομβών στο χώρο της εθνοσυνέλευσης στην ‘Αγκυρα, όπου υπάρχουν τραυματίες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας  δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο». Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δεν έχω σχέση με το πραξικόπημα, λέει  Φετουλάχ Γκιουλέν

«Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Φετχουλάν Γκιουλέν και το κίνημα Χισμέτ έχουν συνηγορήσει, έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους προς την ειρήνη και τη δημοκρατία. Έχουμε καταγγείλει στρατιωτικές παρεμβάσεις στην εσωκομματική πολιτική. Αυτές είναι οι βασικές αξίες των υποστηρικτών του Χισμέτ.
Καταδικάζουμε οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Τουρκία είναι καταιγιστικά και θα ήταν ανεύθυνο να προχωρήσουμε σε εικασίες. Οι φήμες που διακινούνται από τους κύκλους του  Ερντογάν είναι ιδιαίτερα ανεύθυνα»
Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε και ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

 

Νωρίτερα, άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ.  Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση γύρω από το προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα αλλά και στο αρχηγείο του στρατού, ενώ για αρκετές ώρες εφέρετο να κρατείται όμηρος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

 

Ανακοίνωση ενόπλων δυνάμεων στην κρατική τηλεόραση

Πολύ σκληρή ανακοίνωση που κάνει λόγο για προδοσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβάστηκε πριν από λίγο από τα κανάλια της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία και επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Αναφέρεται ότι η νέα διοίκηση θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις σχέσεις της με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Παρά την ανακοίνωση, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη. Ο υπουργός άμυνας Φικρί Ισίκ ανακοίνωσε πως «πρόκειται για πειρατική ανακοίνωση». Ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλκαντίρ Σελβί μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια υποστηρίζει ότι πρόκειται για ανακοίνωση μιας χούντας», δηλαδή μια ομάδας των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κομματος

Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο  ηγέτης του αντιπολιτευόμενου  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δήλωσε:  «Αυτή η χώρα έχει υποφέρει τόσο πολύ από τα πραξικοπήματα. Δεν θέλουμε να αναβιώσει τις ίδιες δυσκολίες.. Διατηρούμε μια πλήρη τρόπο την πίστη μας στη δημοκρατία. Ο καθένας ξέρει πολύ καλά  ότι  το Ρεπουμπλικανικό  Λαϊκό Κόμμα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών ,που  είναι απαραίτητη για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατί