Υποχώρηση και στα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου

02 Ιουν 2016

Νέα τροπολογία, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κατατέθηκε στη Βουλή, προκειμένου να «ολοκληρωθούν» οι αναγκαίες για την προώθηση της πρώτης αξιολόγησης διαδικασίες: Κατατέθηκε αργά το μεσημέρι (14:15), με την ψηφοφορία επί του συνόλου των «μνημονιακών» τροπολογιών να έχει προσδιοριστεί για λίγο πριν από τις 4 μμ.

Με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αίρεται η εξαίρεση από πώληση των δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, όπως απαιτούσαν οι πιστωτές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Επίσης, καθορίζεται ότι τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ εξαιρούνται μόνο από την πώληση, αλλά μπορούν να μεταβιβαστούν σε εταιρείες διαχείρισης.

Επίσης με τροπολογία, προβλέπεται η κατάργηση της υποχρέωσης της υποβολής των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων και του ετήσιου ισολογισμού και απολογισμού του ΤΑΙΠΕΔ από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε το δεύτερο μέρος του αφηγήματος της κυβέρνησης, που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η διευθέτηση του θέματος του χρέους», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναφερόμενος στον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο επεσήμανε ότι με τις τροπολογίες δεν γίνεται σκληρότερος, απλά διευκρινίζονται ορισμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς, σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, η οποία οφείλεται σε ανωτέρα βία, ή φυσικές καταστροφές και η δημοσιονομική επίπτωση ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, αυξάνεται για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Για τα ειδικά μισθολόγια, δεν θα ισχύσει το πάγωμα των ωριμάνσεων για τη διετία 2017-2018, προκειμένου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, φέτος, να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα ισοδύναμα μέτρα, που μπορεί να προέλθουν από τα αρμόδια υπουργεία.