Υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων θα ζητήσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής – Μέρκελ: Να μην αφήνουμε την Ελλάδα να σηκώνει μόνη όλο το βάρος

01 Μαρ 2016

Τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας, θα ζητήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα τονίσει την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες. Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης.

«Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις της για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, τις οποίες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς την προσεχή Παρασκεύή, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Όπως εξήγησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βασικοί άξονες αυτών των θέσεων είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάτασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

«Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων οφείλει να συνεισφέρει περισσότερο στην προστασία των προσφύγων.

«Στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση», δηλώνει η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Suedwest Presse και προσθέτει ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο κλειδί, καθώς, ως γείτονας της Συρίας έχει υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έρχεται από εκεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.