Έρευνα Ινστιτούτου Fraser : 78η η Ελλάδα μεταξύ 165 χωρών στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας για το 2019

14 Σεπ 2021

Στην 78η θέση στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας βρέθηκε η Ελλάδα το  2019, ανάμεσα σε 165 χώρες ,σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του καναδικού Ινστιτούτου Fraser. Η έρευνα αποτυπώνει κάθε χρόνο τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας στις χώρες αναφοράς σε συνεργασία με ανεξάρτητα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ). Το 2018 στην ίδια έρευνα η Ελλάδα βρισκόταν τέσσερις θέσεις χαμηλότερα.

Η αναλυτική κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

Μέγεθος του κράτους: 146η θέση (άνοδος 5 θέσεων σε σχέση με πέρυσι)

Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 56η θέση (πτώση 4 θέσεων)

Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 67η θέση (άνοδος 2 θέσεων)

Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 57η θέση (άνοδος 2 θέσεων)

Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 87η θέση (πτώση 8 θέσεων)

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη της χώρας μας σε σχέση με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες στη γενική κατάταξη, 21η στο μέγεθος του κράτους, 24η στην πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα και τελευταία στα υπόλοιπα τρία πεδία του δείκτη.

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται, όπως και για το 2018, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, ενώ η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Γεωργία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία, η Δημοκρατία του Κονγκό, και το Ιράν.

Ο διευθυντής ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδης Χατζής, επισήμανε σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας:  «Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την περισσότερο κλειστή οικονομία στην Ε.Ε. και με ένα αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο. Παρά τις άτολμες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, παραμένουμε τελευταίοι στην Ε.Ε. διότι οι ανταγωνιστές μας ανοίγουν ταχύτερα τις δικές τους αγορές και βελτιώνουν τους θεσμούς τους. Αν αυτό δεν αλλάξει, ας μην έχουμε υψηλές προσδοκίες για το μέλλον».

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνα αναρτημένη στον ιστότοπο του ΚΕΦίΜ (εδώ)