Κατρούγκαλος: Σκληρή η διαπραγμάτευση- θα συνεχίσουμε αύριο

02 Φεβ 2016

«Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης». Επίσης συμπλήρωσε: «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες, ήθελαν το κουαρτέτο να μην έχει θέσει  ζήτημα μείωσης συντάξεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  στην πρώτη συνάντηση του κουαρτέτου με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν αντιρρήσεις και ενστάσεις, αλλά δεν γίνονται πιεστικοί. Επιμένουν όμως πολύ, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία και αποδείξεις για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου και της βιωσιμότητας του συστήματος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκε και η ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%
Σε περίπτωση που οι δανειστές δεχθούν την αύξηση των εισφορών ως λύση για την κάλυψη του ποσού που θα πρέπει να εξοικονομηθεί φέτος, ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα η ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προσδιόρισε τον ορίζονται για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι το σαφές χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί την Παρασκευή, όταν θα ολοκληρωθεί ο πρώτος, διερευνητικός γύρος διαβουλεύσεων.