Οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης «προχώρησαν ένα σημαντικό βήμα μπροστά» στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, εκτίμησε η Άγκελα Μέρκελ. Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία SWR η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι μένει να διευκρινιστούν «μεμονωμένες λεπτομέρειες», διατυπώνοντας πάντως την άποψη ότι μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται πιο κοντά.
Κατά την γνώμη της Άγκελα Μέρκελ είναι θετικό το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, «διότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα».
Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη στήριξη της Τουρκίας πέρα από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δις ευρώ, η Άγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε λογική. «Πρόκειται αποδεδειγμένα για χρήματα που αφορούν πρότζεκτ για σύρους πρόσφυγες», εξήγησε, διαφωνώντας με την εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και διατυπώνοντας την άποψη ότι «αναζητούμε έναν συμβιβασμό συμφερόντων».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος,ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ. μίλησε για «αίσθημα δυσφορίας» σε σχέση με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου με την Τουρκία, «Το αίσθημα της δυσφορίας προέρχεται, από τη διαπίστωση ότι προσπαθούμε να μετατοπίσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία. Επιχειρούμε ένα παζάρεμα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και στο βωμό αυτού του παζαρέματος, θυσιάζουμε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές μας αρχές» τόνισε.
Ο κ. Φερχόφστατ υπενθύμισε στη συνέχεια ότι πριν από μερικά χρόνια η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία (σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία). «Σήμερα που η κατάσταση στη χώρα έχει χειροτερεύσει, ξεκινούμε εκ νέου με ένα δείγμα κυνισμού, τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας» υπογράμμισε και προσέθεσε πως «το να ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα λύσει τα προβλήματά μας, πρόκειται για μεγάλη αφέλεια».