Άνοιχτά είναι όλα τα σενάρια για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ στις 10 Ιανουαρίου. Το επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί αργά το απόγευμα.
Ποσοστό 39,51% συγκεντρώνει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθεί με 28,27%, στο 85% των επίσημων διασταυρωμένων αποτελεσμάτων. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκέντρωσε 21,15% ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης 11,07%.
Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις προθέσεις των χιλιάδων ψηφοφόρων της ΝΔ και παράλληλα, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι συμμαχίες, οι οποίες φαίνεται πως θα κρίνουν τον νικητή.
Οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου, Β. Μεϊμαράκης και Κ. Μητσοτάκης κάνουν αποτίμηση του αποτελέσματος που μάλλον θα κλείσει με διαφορά γύρω στις 11 με 12 μονάδες. Μια διαφορά που από τον πρώτο εκτιμάται ότι θα του δώσει άνετη νίκη αλλά για τον δεύτερο ότι μπορεί να αναστραφεί με προσεκτικές κινήσεις και κατάλληλες συμμαχίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρείται ο κύριος νικητής του πρώτου γύρου, καθώς περνά στο 2ο γύρο και μάλιστα με «καθαρή» διαφορά από τον τρίτο, συνιστά σημαντική παράμετρο των νέων ισορροπιών. Επιπλέον καταδεικύει ότι ΄έχει δημιουργήσει ένα ρεύμα, κυρίως των κεντρώων ψηφοφόρων του κόμματος. Ήταν, μάλιστα ο μπιό ξεκάθαρος στις πολιτικές του θέσεις, αποφεύγοντας τις γενικολογίες των υπολοίπων συνυποψηφίων του.
Ωστόσο, η δύναμη του Βαγ. Μεϊμαράκη αν και επλ΄γη από το «φιάσκο» της πρώτης προσπάθειας των εσωκομματικών εκλογών, παραμένει ισχυρό, καθώς συσπειρώνει τους «καραμανλικούς» οι οποίοι παραμένουν η ι η κυρίαρχη δύναμη εντός Ν.Δ.
Επιδίωξη συμμαχιών
Όλοι εκτιμούν ότι οι συμμαχίες θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο. Ο κ. Μεϊμαράκης προσδοκά να κερδίσει όσους «καραμανλικούς» ψήφισαν, παρά τη γραμμή, Τζιτζικώστα, ενώ ευλόγως εκτιμά ότι αρκετοί εξ αυτών που στήριξαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός μάχης δεν θα επανέλθουν για τη δεύτερη Κυριακή.
Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί ότι θα συσπειρώσει δίπλα του το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αναμένεται να τον στηρίξει επισήμως ενώ προσδοκά και σε εισροές από την πλευρά Τζιτζικώστα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης,δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο μεγάλος χαμένος της διαδικασίας, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.