Σε αδιέξοδο οι κινηματογράφοι

19 Δεκ 2014

Η κατάσταση στα ταμεία των κινηματογραφικών αιθουσών είναι δραματική. Ελάχιστες ταινίες σημειώνουν καλά εισιτήρια (το «Interstellar» που κοντεύει τα 130.000 σε έναν μήνα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία) και οι περισσότερες εξαφανίζονται αμέσως. Οχι επειδή δεν αξίζουν κάτι καλύτερο μα επειδή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Την περασμένη Πέμπτη βγήκαν 10 νέες ταινίες. Για την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένες 11.

Καταμετρώντας τις ταινίες Α’ προβολής του Δεκεμβρίου, έχουμε 32 ταινίες!  Ακούγεται σαν οργασμός πολιτισμού αλλά στην πράξη είναι καταδίκη. Ο μήνας έχει 31 μέρες, ο νοών νοείτω. Αν αυτό γίνεται κάθε μήνα φτάνουμε τις  365 ταινίες τον χρόνο. Και δεν αναφέρομαι καν στην πειρατεία του Διαδικτύου. Οι περισσότερες από όλες αυτές τις ταινίες λοιπόν είναι καταδικασμένες να εξαφανιστούν προτού κλείσει εβδομάδα.

Εκτός αν έχουν αίθουσες για να στηριχτούν. Η εταιρεία ΑΜΑ Films, για παράδειγμα, παίζει τις ταινίες της στο Αστυ που διαχειρίζεται η ίδια. Και τις κρατάει. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όμως οι ταινίες βγαίνουν και είναι σαν να μη βγήκαν. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει τι πρέπει να γίνει για το καλό των αιθουσών, των εταιρειών και εν τέλει του κοινού. Κάτι όμως πρέπει να γίνει. Ισως η συνεννόηση μεταξύ ανταγωνιστών να είναι πλέον επιτακτική.