Το πλήρες κλείσιμο των συνόρων της με την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες αποφάσισε η ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters, το BBC και η «Wall Street Journal», ολοκληρώνοντας σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου.
«Τις τελευταίες 2-3 ημέρες δεν υπήρχε έξοδος προσφύγων από την χώρα προς τη Σερβία και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε και είσοδος νέων προσφύγων από τα σύνορα με την Ελλάδα», δήλωσαν από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για «ανθρωπιστικούς λόγους». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Η Σερβία από εχθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.
Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.
Αποστάσεις από τις ενέργειες των μέχρι τώρα βαλκανικών συμμάχων της στο προσφυγικό έχει λάβει πάντως η Αυστρία, με τον πρέσβη της στο Βελιγράδι, Γιοχάνες Άιγκνερ να κάνει λόγο για μονομερή απόφαση της Σλοβενίας. Όπως είπε, η χώρα του δεν είχε πρόθεση για πλήρη αποκλεισμό των συνόρων, αλλά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Στην Ειδομένη οι συνθήκες είναι άθλιες συνθήκες, καθώς μέσα στη βροχή και τα λασπόνερα παραμένουν 14.000 πρόσφυγες πολλοί εκ των οποίων άρχισαν να επιστρέφουν στο ήδη επιβαρυμένο λιμάνι του Πειραιά,
Τα περισσότερα παιδιά είναι ξυπόλητα και γυρίζουν μέσα στις λάσπες και τα νερά ενώ άνθρωποι προσπαθούν ανάβοντας φωτιές να στεγνώσουν τα ρούχα τους και να μαγειρέψουν ο,τι μπορούν.
Μαζί με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, οι χιλιάδες άνθρωποι πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη προμηθειών και φαγητού. Το μεσημέρι μάλιστα σημειώθηκε ένταση κατά τη διανομή συσσιτίου.
Από χθες έχει εγκατασταθεί στην Ειδομένη και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να βοηθήσει στην ιατρική περίθαλψη αυτών των ανθρώπων και κυρίως των μικρών παιδιών, με τον πρόεδρό του να επισημαίνει στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι η κατάσταση είναι ακόμα επιδημιολογικά ελεγχόμενη.