Συμφώνησαν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, εκτός Κουτσούμπα και Λεβέντη – Τι λέει η κοινή ανακοίνωση

04 Μαρ 2016

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία κράτησε περισσότερες από οκτώ ώρες, οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο κατέληξαν στην παρακάτω ανακοίνωση, την οποία δεν υπέγραψαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της ΕΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με συνέπειες, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

 

Oι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την έξοδό τους

Κυριάκος Μητσοτάκης:Ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής

Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς στην κυβέρνηση αναφορικά με το μεταναστευτικό. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό. Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι δυνατό να καταφέρει να υπερασπιστεί τα δίκαια της χώρας στην Ευρώπη». Ερωτηθείς για την πρόταση της Ν.Δ. για κλειστά κέντρα, σημείωσε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν. «Αυτό συνιστά προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση», συμπλήρωσε

Φώφη Γεννηματά: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή.
«Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Ζητήσαμε τη σύγκλιση του Συμβουλίου γιατί βλέπαμε ότι το προσφυγικό αποκτά τεράστιες διαστάσεις… Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Γι αυτό χρειάζεται η κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Η κα Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας από διαρκή οικονομική ενίσχυση «όσο διαρκούν οι προσφυγικές ροές» και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι έχασε πολύτιμο χρόνο. «Και η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Τ

Σταύρος Θεοδωράκης: Χαράχθηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή:

«Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή. Τρεις οι άξονες της συζήτησης και των αποφάσεων. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και των συνόρων και επανοπροώθηση των υπολοίπων στις χώρες προέλευσης τους.  Επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξει υπουργός κοινής αποδοχής και σύστημα που θα διοικεί το χάος. Ο πρωθυπουργός το απέρριψε.

Αισθανόμαστε, όμως, νικητές για το κοινό ανακοινωθέν. Η Ελλάδα δίνει σήμα ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες του κόσμου. Κάλεσα τον κύριο Τσίπρα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του 2015, εάν εξακολουθεί να θέλει εθνική συνεννόηση. «Ο όρος που χρησιμοποιούμε στο ανακοινωθέν δεν είναι  κυρώσεις και αντίποινα ααλλά ότι οι χώρες θα έχουν συνέπειες και καλείται η ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες αυτές τις συνέπειες. Ο Τσίπρας μας είπε πως το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι αλλά δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει».

Βασίλης Λεβέντης:«Η Ένωση Κεντρώων πρότεινε να μην κινηθεί η συζήτηση γύρω από το προσφυγικό αλλά γύρω από όλα τα εθνικά θέματα όπως το μέλλον της οικονομίας και η πορεία της χώρας. Όπως και γύρω από τον σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε την πρόταση σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε από όλους. Κατά συνέπεια δήλωσα πως η Ένωση Κεντρώων δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Θεωρούμε τη συζήτηση φιάσκο. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί μέσω του προσφυγικού να κρατηθεί στην εξουσία. Στη Βουλή θα εξηγήσω αναλυτικά τι συνέβη μέσα στην σύσκεψη. Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα, είναι κατώτερο των περιστάσεων. Είναι η ώρα του λαού.».

Αποχώρησε ο Δ. Κουτσούμπας

Γύρω στις 17.30 αποχώρησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας  ο οποίος δήλωσε ότι η πρώτη φάση του συμβουλίου ολοκληρώθηκε, αλλά ο ίδιος δεν βρίσκει κανέναν λόγο να παραμείνει στη συνεδρίαση, καθώς:
«Το Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος ούτε προσφέρει λύσεις για ανακούφιση των πολιτών ούτε αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις που τις πληρώνει ο ίδιος ο λαός και η χώρα» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αυτήν την ώρα – ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας –  ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης επεξεργάζονται το κείμενο κοινής ανακοίνωσης, που πρότεινε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

 Κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικοί κύκλοι

Μετα την συσκεψη,  κυβερνητικοί κύκλοι ανεφεραν σχετικά με το θεμα που εχει δημιουργηθει με την διαφωνια για το ζητημα των κλειστων κεντρων φιλοξενιας επεισημαιναν οτι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα, υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα περί διαφωνίας επί του θέματος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ.

Δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα, αναφέρουν ειδικότερα, επισημαίνοντας ότι ήδη λειτουργούν και σημειώνοντας ότι άλλωστε ένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η συμφωνία επανεισδοχής.

Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της ‘Α. Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ».

Επίσης , οι ιδιοι κυβερνητικοι κύκλοι τονιζαν οτι

Πλήρως αποδεκτές έγιναν οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει συμφωνία σε όλα.

Η σύσκεψη

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

. Ιδιαίτερα καχύποπτος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ζητησε τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες και  την δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους,πρόταση την οποία απέρριψε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι« Ακολουθούμε τη Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Να κλείσει η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία»..

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, παρουσίασε τις δέκα προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ έκανε λόγο και για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης,  όπως ήταν αναμενόμενο, πρότεινε να διορισθεί ένας υπερυπουργός με διακομματική αποδοχή και ευρύτατες αρμοδιότητες για το μεταναστευτικό.

Ο Βασίλης Λεβέντης  ζήτησε να συζητηθούν και άλλα θέματα, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε μετά από ψηφοφορία. Ο ίδιος, πάντως επέμεινε στο θέμα της Οικουμενικής Κυβέρνησης. «Αν δεν γίνει σήμερα οικουμενική δεν προχωράει καμία συζήτηση για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά.