150 εκατ. ευρώ για το 2016 και 300 εκατ. ευρώ έως το 2018 για περισσότερους από 314 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους «κλείδωσε» από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα δουν μικρές αυξήσεις στην πλειοψηφία τους ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θα δουν αυξήσεις έως 180 ευρώ.
* Με το νέο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο βαθμός με τον μισθό και με τον τρόπο αυτό η μισθολογική εξέλιξη πραγματοποιείται ακώλυτα και ακολουθεί το συνολικό χρόνο υπηρεσίας που κατέχει ο υπάλληλος, ανεξάρτητα με το εάν έχει καταταγεί με τις μεταβατικές διατάξεις του ισχύοντος μισθολογίου για το προσωπικό που υπηρετούσε κατά την έναρξη ισχύος του (1-11-2011) ή με τις πάγιες διατάξεις για όσους προσλήφθηκαν μετά την ανωτέρω ημερομηνία.
Συγκεκριμένα, περίπου 314.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αύξηση 20 έως 44 ευρώ στο βασικό μισθό το 2016, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα τους. Συνολικά η αύξηση στους βασικούς μισθούς, στα περίπου 3/5 των εργαζομένων στο Δημόσιο (που είχαν θιγεί από το «πάγωμα» των ωριμάνσεων το 2011), θα ανέλθει στο 25% σε βάθος τετραετίας. Έτσι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν αυξήσεις 79 -177 ευρώ στο διάστημα 2016 – 2019.
Προβλέπεται ενίσχυση των θέσεων ευθύνης με αύξηση των αντίστοιχων επιδομάτων, κατά μέσο όρο κατά 14% περίπου, ως εξής:
Γενικός Διευθυντής : από 900 € σε 1.000 €
Διευθυντής : από 400 € σε 450 €
Υποδιευθυντής : από 300 € σε 350 €
Τμηματάρχης : από 250 € σε 300 €
Η αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο με την εφαρμογή του νέου συστήματος.
Ο νέος μισθολογικός νόμος εντάσσει στις ρυθμίσεις του το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης, των υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των αιρετών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λ.π., σε προωθημένο Μισθολογικό Κλιμάκιο για τη διάρκεια της θητείας τους στις θέσεις αυτές.
Επιπροσθέτως, εντάσσεται το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των ΑΔΑ, καθώς και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κατηγορίες οι οποίες διατηρούσαν ειδικά μισθολογικά καθεστώτα.
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Τα κομματα της αντιπολίτευσης κανουν λόγο για πελατειακές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.