Tη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε παλιές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, προωθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Για το παραπάνω σχέδιο ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δημάρχους του νότιου τομέα Αττικής, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρόεδρο και μέλη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου, ο δήμαρχος Γαλατσίου, καθώς και εκπρόσωποι των δημάρχων Κω, Ρόδου και Σάμου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούνται στα εγκαταλειμμένα υπόστεγα (τολ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν αύριο το πρωί σε νέα συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου.
ύμφωνα με το σχέδιο, πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούνται στα εγκαταλειμμένα υπόστεγα (τολ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν αύριο το πρωί σε νέα συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε, εξάλλου, από κοινού η συγκρότηση επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου και της ΚΕΔΕ και θα συζητάει τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν. «Η επιτροπή θα βοηθήσει στον προγραμματισμό των έκτακτων καταστάσεων», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, και συμπλήρωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον δήμαρχο Αθηνών και άλλους δημάρχους. Κατά την άποψή μου υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, κατά την άποψή μου χωρίς νόημα».
Για γόνιμη συζήτηση έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και προειδοποίησε για «περαιτέρω κινήσεις» από την ΚΕΔΕ, «γιατί και οι κοινωνίες μας θα πρέπει να είναι ασφαλείς και όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας θα πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε «συνεννόηση και όχι αντιπαράθεση και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και όπου μπορεί να προτείνει λύσεις, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και τις μεταξύ μας απόψεις να συνθέσουμε και με την κεντρική εξουσία να βρούμε κοινό βηματισμό».